Nya tuffa regler kan stoppa delfinshower

NYHETER

Många har protesterat mot och upprörts av delfinshower världen över. Nu tar Frankrike ett steg i djurvännernas smak, skriver Independent.

– Det är ett bombnedslag för oss, säger Jon Kershaw som driver vattenlandet Marineland, enligt tidningen Nice-Matin.

I slutet av förra veckan skrev Ségolène Royal, miljöminister i Frankrike, under nya regler för havsdjur i fångenskap. Och det är ett steg som verkar vara helt i djurrättsaktivisternas smak.

De nya reglerna ställer krav på större bassänger för djuren och direktkontakt mellan djur och publik. Men framförallt sätter de stopp för avel av delfiner och späckhuggare i fångenskap.

”Det är ett historiskt franskt framsteg. Det kan innebära ett slut på uppfödning, utbyte och importprogram”, skriver fem miljöorganisationer i ett uttalande.

”Någon vill att vi försvinner”

Akvarium och vattenparker i Frankrike har sex månader på sig att börja följa reglerna. Och bassängerna måste vara utökade i storlek inom tre år. Jon Kershaw är chef för parken Marineland i Antibes på franska rivieran. Han upprörs av de nya reglerna.

– Jag förstår inte. Hur ska jag kunna behålla en stabil grupp djur om jag separerar honor och hanar? Någon vill att vi försvinner, det är uppenbart. Det är ett bombnedslag för oss, säger han enligt lokaltidningen Nice-Matin.

Royals första nya förslag om regler skrevs under redan i onsdags. Men efter att ny information framkommit om hur djur ”drogats” i akvarier kom hon fram till att reglerna behöver bli ännu tuffare, skriver Independent.

ARTIKELN HANDLAR OM