Blommorna efter dådet tas bort i natt

1 av 47 | Foto: AFTONBLADET / 85705
NYHETER

I natt fraktas blommorna för att hedra offren för lastbilsdådets offer bort från Drottninggatan och Sergels torg i Stockholm.

I mer en än veckas tid har blomsterhavet i centrala Stockholm vuxit. När stängslet vid avspärrningen blev för tungt flyttades blommorna till trappan ned mot Sergels torg, där människor fortsatt att hedra offren.

Under natten mot tisdagen kommer blommorna i trappan, tillsammans med de andra spontana minnesplatserna på Drottninggatan, att städas bort av stadens gatukontor.

Sparar vissa föremål

På plats kommer också personal från Stadsmuseet att vara, för att dokumentera även städandet och spara ett urval av föremålen till framtiden.

– Det blir ett mycket litet urval av saker som folk har lämnat. Det är otroliga mängder. Vi kommer att ta ett representativt urval ting. Och så har vi dokumenterat noggrant och vi har också vår insamling av berättelser som folk skrivit. Men det är självklart att vi ska ta några saker. Kanske en del teckningar och gosedjur, säger Anna Ulfstrand vid museet.

Hittills har Stadsmuseet inte velat störa utan låtit minnesplatserna vara intakta, även om vädret riskerat att slita och förstöra föremålen.

– Men när trafikkontoret ändå ska ta bort dem känns det som rätt tillfälle för oss att göra en insamling. Det känns viktigt att vara där då, och inte att göra det innan, säger Anna Ulfstrand.

ARTIKELN HANDLAR OM