Bilden på nordiska ledarna välter nätet: ”Ingen hint till Trump”

WASHINGTON. På tisdagen avslutades det årliga mötet mellan ledarna för de fem nordiska länderna som syftar till att utveckla samarbetet.

Men det var inte nyheten om ett nytt globalt initiativ som blev störst utan en bild som påminner om president Trumps besök i Saudiarabien.

Men liknelsen tillbakavisas från svenskt regeringshåll.

– Det är ingen hint till president Trump. Det har ingenting med det att göra, säger statsministerns pressekreterare Ingela Nilsson.

Under två dagar har ledarna för de fem nordiska länderna träffats på det årliga informella mötet som är tänkt att utveckla det nordiska samarbetet.

Årets möte hölls i den norska statsministern Erna Solbergs hemstad Bergen då Norge för närvarande är ordförande i Nordiska rådet.

På agendan stod diskussioner om det säkerhetspolitiska läget, om kamp mot terrorism, handelsfrågor och arbete för hållbar utveckling.

Bilden blev snabbt viral

Men utanför de nordiska gränserna är det inte mötets innehåll som fått mest spridning utan en bild där de fem ledarna lagt sin hand på en fotboll.

Enligt The Hill, Daily Beast och Independent för bilden osökt tankarna till president Trumps möte i Saudiarabien förra veckan där Trump, Saudiarabiens kung Salman och Egyptens president al-Sisi sluter sina händer kring ett upplyst klot.

Både The Hill och flera andra på Twitter har skämtat friskt om bilden, och menar att de fem nordiska ledarna nu ”trollar” president Trump.

”Den nordiska versionen av Trump-Saudis glödande orb-bild.”

”Skandinaviska och nordiska ledare hånar öppet Trump.”

”Brutalt ... de nordiska statsministrarna återskapar Trumps orbfoto. Eller så gillar de fotboll. Jag vet inte, men hån-vinkeln spelar bättre.”

”Ingenting med Trump att göra”

Men enligt Ingela Nilsson, pressekreterare hos statsminister Stefan Löfven, har bilden ingenting med Trumps möte i Saudiarabien att göra.

– Det finns symboler på fotbollen som symboliserar FN:s hållbarhetsmål och de statsministerinitiativ som Nordiska ministerrådet arbetar med.

Men kan du förstå att folk ser likheten mellan bilderna?

– Detta är ingen hint till president Trump. Det har ingenting med det att göra.

Publisert:

LÄS VIDARE