Uppgifter: USA kan förbjuda bärbara datorer även på flyg från Europa

WASHINGTON. USA kan komma att förbjuda bärbara datorer på alla inkommande flyg även från Europa.

Det uppger flera amerikanske medier.

Beskedet väntas komma under torsdagen.

Ett liknande förbud finns redan på plats sedan i mars i år och gäller flygresor som avgår till USA från åtta länder i Mellanöstern och Afrika.

Totalt omfattas nio flygbolag från Jordanien, Turkiet, Saudiarabien, Kuwait, Egypten, Qatar, Marocko och Förenade Arabemiraten.

Enligt policyn är passagerare förbjudna att ta med sig elektroniska enheter som är större än en mobiltelefon - som bärbara datorer, surfplattor och kameror - i kabinen på flygningar med destination USA.

Ett förbud som även Storbritannien var snabba att hoppa på.

Dock är det tillåtet att förvara föremålen i det incheckade bagaget.

Kan utvidgas till Europa

Men nu kan förbudet mot bärbara datorer och annan elektronik i kabinen komma att utvidgas och även omfatta kommersiella flygningar från Europa.

Det rapporterar flera amerikanska medier med hänvisning till källor inom USA:s inrikessäkerhetsdepartement (DHS).

Det är oklart om det inkluderar alla europeiska länder eller bara vissa.

Beslutet kommer enligt bland annat Daily Beast att offentliggöras under torsdagen – just innan högsäsongen för flygningar till landet drar igång.

Skälet uppges vara en ökad oro kring att terrorister kan gömma sprängämnen i den typen av ”konsumentelektronik”. Bland annat ska terrorgruppen al-Qaida ha utvecklat en teknik för att gömma sprängmedel i batterier och batteriutrymmen i teknikprylar, uppger CNN.

Elektronikförbudet har tidigare oroat många amerikanska näringsidkare som fruktar att det kommer att skada både globala affärer och turism.

Enligt Daily Beast är det oklart om det eventuella förbudet även kommer inkludera läkemedel.

Inte officiellt bekräftat

Inga officiella myndigheter har ännu bekräftat uppgifterna.

– Vi har inte fattat några beslut om att utvidga elektronikförbudet än, men vi utvärderar kontinuerligt hotnivån utifrån underrättelseuppgifter och kommer vid behov att göra ändringar för att säkerställa resenärernas säkerhet, sa en talesperson på den amerikanska transportsäkerhetsmyndigheten (TSA) i ett uttalande på onsdagen enligt CBS News.

Dock ska fördelarna med att förbjuda den här typen av elektronik överväger de störningar som det eventuellt kan ge enligt DHS-tjänstemän.

Publisert:

LÄS VIDARE