Publicerad:
Uppdaterad:

Man jagas efter vansinnesfärd med lastbil genom centrum

Av: Eric Tagesson, Maja K Nilsson, Oskar Forsberg, Staffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:

ESKILSTUNA/STOCKHOLM. Polisen jagar den man som stal en lastbil och i en vansinnesfärd genom Eskilstuna kolliderade med flera bilar och cyklar.

Lastbilen stals efter att chauffören lämnat dörren öppen och nycklarna i tändningen – trots att åkeriet efter terrordådet i Stockholm gick ut med instruktioner om att aldrig göra det.

– Det är ett olycksfall i arbetet, säger vd:n på åkeriet.

1 av 7 | Foto: LASSE ALLARD
Polisens tekniker vid lastbilen.

En stulen lastbil parkerades och lämnades på förmiddagen övergiven utanför en restaurang på Kungsgatan i Eskilstuna efter en vansinnesfärd genom staden.

– Lastbilen rapporterades stulen 06.30, larmet om att den körde och kolliderade med bilar kom först fyra timmar senare. Vad den har gjort däremellan vet vi inte men det har bland annat gjorts iakttagelser i Årby, säger Björn Öberg, polisens presstalesperson.

I bostadsområdet Årby ska tolv cyklar ha körts över. Dessutom har tvättvagnar som varit i lastbilen påträffats vid en rondell.

Enligt polisen finns det inga uppgifter om att några personer skadats under vansinnesfärden.

Nationella bombskyddet kallades in

Inga fastigheter har evakuerats, men anställda på flera kontor i området där lastbilen stannade har valt att lämna sina arbetsplatser.

– Vi hör vittnen för att få ett grepp om vad som har hänt och även för att få ett signalement på personen som körde lastbilen, säger Björn Öberg.

Nationella bombskyddet kallades till Eskilstuna och har under eftermiddagen undersökt lastbilen. Omkring klockan 16.45 hävdes den stora avspärrningen runt restaurangen och Nationella bombskyddet lämnade platsen. Aftonbladets utsände Oskar Forsberg säger att det står flera tvättvagnar i den övergivna lastbilens öppna lastutrymme.

Strax efter klockan 17 bevakades infarterna till Eskilstunas stadskärna fortfarande av uniformerade och civilklädda poliser.

”Trodde det var en leverans”

Ägaren av restaurangen Billy Boys, som lastbilen stannade utanför, säger att en kollega som befann sig utanför byggnaden såg lastbilen parkera. 

– Det var en man som som körde upp vid sidan av Billy Boys. Han hade blåa jeans och blå t-shirt och en svart väska med sig. Efter att han stannat gick mannen vidare in mot staden.

Varken ägaren eller hans kollega reagerade på något särskilt när lastbilen stannade utanför restaurangen.

– Vi trodde att det var en leverans som kom.

Men bara några minuter senare stannade flera polisbilar utanför restaurangen.

– Då förstod vi att det var något allvarligt på gång.

Påminde efter Drottninggatan

Aftonbladet har varit i kontakt med åkeriet som lastbilen tillhör. Företagets vd säger att chauffören, trots tydliga instruktioner om att aldrig lämna dörrarna öppna eller nycklarna i tändningen, gjort just detta.

– Vi gick ut med det och påminde extra efter det som hände på Drottninggatan i Stockholm, säger vd:n.

– Men trots det har det skett. Det är ett olycksfall i arbetet och föraren har inte kunnat förklara varför han gjort det.

Enligt vd:n så höll föraren på att lasta tvätt från ett hotell, och stod med lastbilen delvis inbackad i hotellets garage.

– Så han var inne på hotellet och hämtade en tvättvagn, och såg aldrig när personen stal lastbilen.

Vd:n säger att föraren mår mycket dåligt över det som har hänt.

– Vi är alla bara glada att ingen person kom till skada.

Olika vittnesuppgifter

Polisen försöker fortfarande sammanställa de uppgifter som kommit in för att få fram ett signalement på gärningsmannen.

Eftersom det arbetet ännu inte är klart bekräftar de inte några signalement som enskilda vittnen berättat.

– Det är vanskligt att gå på enskilda vittnesuppgifter eftersom de skiljer sig från varandra. Vi går därför inte ut och bekräftar några signalement eftersom arbetet inte är klart, säger Fredrik Kliman, presstalesperson på polisen i Region Öst

Brottsrubriceringen är fortsatt stöld av fordon, men kan komma att ändras, skriver polisen på sin webbplats. Vid 18.30-tiden fanns det enligt polisen ännu inget som tyder på att mannen som körde lastbilen hade uppsåt att skada någon person.

Tidigt på fredagsmorgonen var föraren fortfarande på fri fot, enligt polisen.

Kan vara två personer som söks

Enligt vittnesuppgifter till Eskilstuna-Kuriren har två personer setts vid lastbilen.

– Vi söker i huvudsak efter föraren. Men, ja, vi har vittnesuppgifter om att det har setts två personer i ett tidigt skede innan lastbilen kördes in i centrala Eskilstuna, men först och främst söker vi efter föraren, Fredrik Kliman.

Säkerhetspolisen uppgav under eftermiddagen att de följer utvecklingen i ärendet.

– Vi känner till händelsen och följer händelseutvecklingen, men det är ett ärende för polismyndigheten, säger pressekreterare Simon Bynert.

Publicerad:
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN