Kinas krav på Trump: Sluta reta Kim Jong-un

Visar upp nytt hangarfartyg – och vill stoppa USA:s övningar i området

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

WASHINGTON. USA har flyttat delar av sitt robotförsvarssystem till Sydkorea.

Nu varnar Kina Donald Trump för att fortsätta sina övningar i området – och att sluta reta Kim Jong-un.

– Vi uppmanar båda sidor att vara återhållsamma och undvika handlingar eller ord som kan leda till nya provokationer, säger Kinas utrikesminister, enligt Reuters.

1 av 7 | Foto: TT NYHETSBYRÅN
Spänningen i området ökar. På onsdagen släppte den Nordkoreanska officiella nyhetsbyrån KNCA bilder som visar militärövning i landet.

USA har flyttat delar av sitt kontroversiella robotförsvarssystem Thaad till Sydkorea och systemet kommer vara redo inom några dagar, uppger USA:s militära befälhavare i området, Harry Harris, enligt Reuters.

Men nu har Kina börjat få nog av USA:s vapenskrammel i området och Donald Trumps upptrappade tonläge mot Nordkoreas diktator Kim Jong-un.

Kina till USA: Sluta provocera

För THAAD hotar inte bara Nordkorea. Representanter för Kinas utrikesdepartement säger att vapensystemets radar kan nå långt in på Kinas territorium och hotar att underminera landets säkerhet.

Nyhetsbyrån TT uppger att Kinas utrikesminister Wang Yi vid ett möte i Berlin uppmanat USA och Sydkorea att upphöra med sina gemensamma övningar.

– Det mest akuta är återupptagandet av förhandlingarna och alla sidor i konflikten måste delta i dessa, säger Wang Yi vid en presskonferens enligt Reuters.

– Säkerheten och stabiliteten är ganska ömtålig och det är stor risk för att en ny konflikt, eller incidenter, kan inträffa när som helst. Därför uppmanar vi båda sidor att vara återhållsamma och undvika handlingar eller ord som kan leda till nya provokationer, säger utrikesministern.

LÄS VIDARE

”Kina kommer försvara sina intressen”

En talesperson för Kinas utrikesdepartement var ännu skarpare i sina ordval vid ett pressmöte.

– Kina uppmanar å det bestämdaste USA och Sydkorea att upphöra med ageranden som förvärrar anspänningar i regionen och skadar Kinas strategiska säkerhetsintressen och att man ställer in utplaceringen av THAAD-systemet och drar tillbaka utrustningen, säger talespersonen Geng Shuang enligt Reuters.

Han fortsatte med:

– Kina kommer att resolut vidta nödvändiga åtgärder för att försvara sina intressen.

”Ett akut säkerhetshot”

I Washington bussades de hundra senatorerna från kongressen till Vita huset för att där informeras om presidentens och regeringens inställning till Nordkorea.

I ett gemensamt uttalande efter mötet kallade utrikesministern Rex Tillerson, försvarsministern James Mattis och nationella underrättelsechefen Dan Coats situationen med Nordkoreas kärnvapenprogram för ”ett akut nationellt säkerhetshot och en utrikespolitisk topprioritering”.

Kinas krav på USA att trappa ner militära insatser i området nämns inte i uttalandet, men däremot betonas att striktare ekonomiska sanktioner och diplomatiska påtryckningar behövs:

”Vi kommer att fortsätta vårt nära samarbete med våra allierade, i synnerhet Sydkorea och Japan, när vi fortsätter att arbeta tillsammans för att bevara stabilitet och välstånd i regionen”, skriver de i uttalandet.

Visade upp nytt hangarfartyg

Under onsdagen passade Kina också på att spänna sina militära muskler genom att visa upp sitt första hangarfartyg som byggts på hemmaplan. Fartyget, som ännu inte har något namn, sjösattes i Dalian i nordöstra Kina och bogserades under sin jungfrufärd till ett närliggande varv för fortsatt konstruktionsarbete.

Det är landets andra hangarfartyg och den kinesiska flottan motsvarar bara några procent av den amerikanska, men landets militära utbyggnad med flera ubåtar och hangarfartyg under konstruktion kommer att påverka maktbalansen i området.

Dessförinnan hade Nordkorea också genomfört en stor militärövning, under tisdagen, för att fira att det var 85 år sedan landets armé grundades.

Publicerad: