Anklagar USA för att vilja mörda Kim Jong-un

1 av 3

avMalin Wigen

NYHETER

Nordkorea anklagar CIA för att tillsammans med Sydkoreas underrättelsetjänst ha försökt att mörda landets högste ledare Kim Jong-un, skriver The Guardian.

Nordkoreanska ministeriet för statssäkerhet anklagar CIA och kollegorna från underrättelsetjänsten i Sydkorea för att ha ”gjort upp en ond plan” med syfte att mörda Kim Jong-un. De ska ha försökt att döda den högste ledaren under en offentlig ceremoni i Pyongyang med hjälp av ”biokemiska ämnen”, påstår ministeriet.

Enligt ett uttalande från ministeriet i statlig media ska en nordkoreansk medborgare vid namn Kim ha anlitats för att utföra mordförsöket. Denne ska vara ”ideologiskt korrupt och mutad”.

Likställer med krigsförklaring

I uttalandet framgår inte hur den så kallade planen upptäcktes, eller vad som hände med den påstådda spionen.

”Vi kommer att rycka ut och obarmhärtigt förstöra de sista terroristerna från amerikanska CIA och dess marionettdocka, underrättelsetjänsten i Sydkorea”, säger ministeriet i uttalandet och menar att planen var likvärdig med en krigsförklaring.

Upptrappning

Anklagelsen kommer i ett spänt läge mellan nordkoreanska regimen och president Donald Trumps administration gällande Nordkoreas kärnvapenprogram.

Ordväxlingen mellan USA och Nordkorea har trappats upp under de senaste veckorna. Från Nordkoreas håll har man hotat att genomföra ett sjätte kärnvapentest vilket ytterligare skulle öka spänningarna, skriver The Guardian.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nordkorea

CIA

USA