Någon stal Fridas permobil och rullstol

Foto: Privat
Frida Gustafsson med sin permobil och rullstol.
NYHETER

När Frida kom ut för att ta sig affären hade det som inte fick ske hänt. Både hennes permobil och rullstol var borta, skriver Västerbottens-Kuriren.

– Jag hoppas att den som gjort det skäms, säger hon till Aftonbladet.

På lördagseftermiddagen vid 17-tiden var Frida Gustafsson från Umeå och hennes personliga assistent på väg till affären för att handla middag. Frida lider av juvenil dermatomyosit – som innebär en gradvis försämring av funktion och styrka i muskler – och är beroende av sin rullstol och permobil för att ta sig fram.

Men nu hade mardrömmen inträffat.

– Vi kom ut hemifrån och såg ingen permobil. Jag blev så förbannad, säger Frida.

Väckte engagemang

Hennes personliga assistent ringde polisen och Frida gjorde en stöldanmälan. Sedan cyklade assistenten omkring i området. Frida skrev lappar och publicerade en status på Facebook.

Den fick stor spridning – och många engagerade sig.

– Jag känner inte alla som varit med och engagerat sig, men de är guld värda. Jag är jättetacksam.

Tack vare Facebookinlägget gick det att lokalisera permobilen, som hittades i ett bostadsområde några kvarter bort från Fridas hem. En stor lättnad – och tack vare appen Jodel kan hon även ha fått korn på rullstolen.

– Utan permobilen blir jag helt fast i min lägenhet. Den är allra viktigast, så det är en jättegod nyhet att den är tillbaka, säger Frida.

”Kan inte förstå”

Dessutom betalar hon av permobilen till landstinget. Den är värd över 100 000 kronor, så det hade minst sagt blivit en dyr affär om den försvunnit.

– Det var den som jag var orolig för, först och främst.

Frida betonar att hon är oerhört tacksam över det engagemang stölden väckt i sociala medier. Men hon är fortfarande arg över det som hänt, och förstår inte hur någon kunde göra så.

– Jag hoppas den personen skäms. Jag kan inte förstå det, att någon hade mage att stjäla en permobil och en rullstol, säger Frida.

ARTIKELN HANDLAR OM

Umeå

Facebook