Man som misstänks för Facebook-våldtäkt släppt – lever under hot

avGustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

Om bara några dagar faller domen efter den uppmärksammade Facebook-våldtäkten.

Nu har en av de misstänkta släppts på fri fot.

På grund av hotbilden mot honom har han tvingats lämna Uppsala, kan Aftonbladet berätta.

– Det finns uppgifter om att människor gett sig på honom, säger advokaten Henrik Stolare.

1 av 2

I januari misstänks en kvinna ha våldtagits i en lägenhet i Uppsala. Delar av övergreppet sändes live i en sluten Facebook-grupp, som enligt uppgift har över 60 000 medlemmar.

Tre unga män står åtalade vid Uppsala tingsrätt för det mycket uppmärksammade brottet. Dom faller i början av nästa vecka. Men nu har en av de misstänkta, en 18-årig man, släppts fri.

”Det föreligger inte längre skäl att hålla XX (mannens namn, reds. anm) häktad. Häktningen av honom hävs”, skriver tingsrätten i beslutet.

Aftonbladet har varit i kontakt med rådman Nils Pålbrant, som inte vill kommentera ärendet närmare.

– Jag kan inte säga något alls om detta innan domen är meddelad.

Den frisläppte och ytterligare en man är misstänkta för våldtäkt. Den tredje misstänks för underlåtenhet att avslöja våldtäkt samt grovt förtal. Enligt åtalet var det han som filmade och sände övergreppet.

Har lämnat Uppsala

18-åringen företräds av advokat Henrik Stolare. Ombudet uppger att mannen tvingats lämna Uppsala, på grund av hot som riktats mot honom.

– Han är lättad över att släppas ur häktet, men det var inte lätt att komma tillbaka till Uppsala där det finns personer som vill göra honom illa och skipa sin egen rättvisa, säger Stolare, och fortsätter:

– Det finns uppgifter om att människor gett sig på honom. Men jag vill inte gå in på fler detaljer än så.

Har han lämnat staden i samråd med polisen eller på egen hand?

– Jag kan inte uttala mig om det. Men de sociala myndigheterna har varit införstådda med riskerna för honom, så det har funnits en beredskap.

Hur ser du på att något sådant här sker?

– Det är irriterande att människor inte överlåter till domstolarna att skipa rättvisa, utan vill ta det i egna händer. Men det är inte överraskande med tanke på skriverierna kring detta i sociala medier. Det blivit en väldigt uppiskad stämning mot de misstänkta.

Enligt Henrik Stolare var personerna som gav sig på 18-åringen okända för honom.

– Min klient kände dem inte, säger han.

Åklagaren: ”Är missnöjd”

Åklagare Magnus Berggren är kritisk till frisläppandet.

– Jag är naturligtvis missnöjd med detta. Jag kan inte tänka mig att det är något annat än hans relativa ungdom som ligger bakom tingsrättens beslut, säger han, och fortsätter:

– Vi har yrkat på kännbara fängelsestraff, och min uppfattning är att det kommer att bli fällande domar för alla tre.

Fick tillgång till filmen

Rättegången mot de tre männen hölls i månadsskiftet mars/april. Under pågående förhandling fick polisen tillgång till den livesända videon.

– Vi har hunnit titta på materialet, ja. Vi går inte in på några detaljer, men så mycket kan jag säga att det stärker åtalet, sa åklagaren Magnus Berggren till P4 Uppland då.

Dom i målet faller på tisdag den 25 april.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM