Våldtäktsvåg i Umeå – tiotal kvinnor attackerade

NYHETER

Under fredagsnatten attackerades och våldtogs en ung flicka i Umeå.

Men detta är bara en av ett tiotal överfall i staden, enligt Västerbottens-Kuriren.

1 av 6 | Foto: PATRICK TRÄGÅRDH
Polisen undersöker platsen för fredags våldtäkt i Åliden, Umeå.

Det var vid 01-tiden på fredagen som en minderårig flicka överfölls och våldtogs i en gångtunnel på Ålidhem, i Umeå. Gärningsmannen flydde från platsen, och under lördagen hade polisen fortfarande inte gripit någon.
Men enligt Västerbottens-Kuriren är fredagens överfall bara en i mängden.

Tiotalet drabbade kvinnor

Bara under förra helgen skedde två våldtäkter i samband med Brännbollsyran. Den 3:e juni blev en kvinna utsatt för en sexuell handling, som rubriceras som våldtäkt, - mitt i publikhavet på festivalområdet. Och den 4:e juni attackerades en 18-årig kvinna i en skog intill universitetsområdet. Hon våldtogs av en okänd gärningsman, som polisen ännu inte lyckats identifiera. Polisens tekniker har dock gjort vissa beslag från brottsplatsen.
Polisen utreder ytterligare en våldtäkt från samma vecka. Den inträffade på ett hotellrum i samma område.

Även en anmälan gällande sexuellt ofredande har upprättats. I mitten av februari blev en kvinna förföljd och antastad på Berghem. Gärningsmannen kom fram till kvinnan och ville ha en kram - och då tar han kvinnan på bröstet, innan han springer från platsen.

I slutet av januari attackerade en okänd gärningsman en kvinna i 20-årsåldern vid Ålidhemskyrka. Mannen slog henne i ansiktet och försvann från platsen. Trots ett stort polispådrag kunde man inte spåra personen.
Två veckor tidigare överfölls en kvinna av en man i ett soprum - även då på Årlidhem. Ingen är gripen och attacken rubricerad som försök till grov misshandel.

Natten den 30:e oktober 2016 överfölls en kvinna i 20-årsåldern. Hon blev nedslagen bakifrån på en cykelbro, inte långt från Ålidhem. Kvinnan misshandlas men lyckas bryta överfalla. Polisen skrev en anmälan gällande försök till våldtäkt.

Samma natt våldtogs ännu en person i centrala Umeå.

22:a oktober rånades en kvinna i gångtunneln, vid Ålidhem. Hon blir av med en mobiltelefon och en mindre summa pengar.

En maskerad man tryckte upp en 23-årig kvinna mot en vägg den 15:e oktober. Kvinnan gjort ett aktivt motstånd och gärningsmannen ger tillslut upp och flyr iväg på en cykel.
Detta enligt VK.
Vilket eventuellt samband överfallen har vill polisen inte kommentera.

ARTIKELN HANDLAR OM

Umeå