Tor sprang på nyvaken björnfamilj

Foto: Tor Tuorda
Björnungen tittade fram ur sitt ide.
NYHETER

Tanken var att Tor skulle fota tjädrar. I stället ramlade han över en björnfamilj, skriver Norrländska Socialdemokraten.

– Det var ju lite högre puls. Men man har ju hört att björnar inte är så farliga, vilket många ändå hävdar, säger han till Aftonbladet.

I måndags begav sig fotografen Tor Tuorda ut på sina skidor i skogen i närheten av Jokkmokk. Han skulle göra sig ett gömsle för att fota ett tjädervin, en spelplats för tjädrar. På vägen stötte han på spår i snön.

– Jag misstänkte att det var en björn som gått där. Det var jordig och skitig snö. Jag anade att det var ett ide i närheten.

Och det skulle visa sig att Tor hade rätt. Längre fram såg han en ihopvikt renhud.

– De hade dräpt en ren, de vill ha mycket mat på en gång när de vaknar. Efter fem meter till låg det en renskalle som var krossad, det var bara renhornet kvar.

Efter ytterligare två meter såg Tor ett hål i marken – plötsligt fylldes det av en björnskalle. Tor avek sakta från platsen. När han vände sig om stod en björn upp på sina bakben.

– Det var ju lite högre puls. Men man har ju hört att björnar inte är så farliga, vilket många ändå hävdar.

”Behöver jag vara rädd?”

Tors kamera fungerade inte så han for därifrån – för att återvända på tisdagen. Han ställde upp sitt stativ cirka 25 meter från idet och försökte locka fram björnen igen. Han visslade lite och pratade lågt, det han inte kunde ana var att björnen inte var ensam.

– Det kom ut en liten björnunge. Då fattade jag att det var en hona och hennes unge som bodde där. Men var är hon i så fall, tänkte jag. Är hon på jakt? Kommer hon tillbaka när som helst? Behöver jag vara rädd?

Med det i åtanke tog han ett kort på den lilla björnungen innan han åkte därifrån. Enligt Tor, som stött på björn förr, är det inte ofta man kan fånga en björn på bild på detta sätt. Han kände sig aldrig hotad.

– Jag vill lyfta fram björnens sanna natur. Den är lugn och stabil mot människan i de allra flesta fall. Den här var väldigt lugn fast den hade en unge i idet. Det är i extrema fall de kan bli farliga, om de till exempel känner att ungarna är hotade av människor.

ARTIKELN HANDLAR OM

Björnar