Coronapandemin

Börje, 91, fick Bollnäs första coronavaccin

Av: 

Linus Lindgren

NYHETER

I dag var dagen som alla på äldreboendet Karlslund i Bollnäs har väntat på under nästan ett år.

Första vaccinet kunde delas ut och början på slutet av pandemin var med det här.

– Det känns väldigt bra det här, säger Börje Grehn, 91, som var först i kommunen att få vaccinsprutan.

Över nio månader har gått sedan första rapporterna om ett smittsamt virus från Kina kom. Vad det viruset skulle innebära för mänskligheten var det ingen som hade kunnat förutspå.

Viruset har sedan dess på ett eller annat sätt påverkat oss alla. Men i dag var dagen som alla har väntat på här: vaccinet mot covid-19 sattes in i armarna på de allra sköraste i vårt samhälle.

På äldreboendet Karlslund i Bollnäs var det Börje Grehn, 91, som var först ut att få vaccinet.

Dagen till ära har han tagit på sig finskjortan. Han kommer gående med hoppfulla steg med sin rollator över det bruna plastgolvet på boendet.

Börje Grehn, 91 år på Karlslunds äldreboende i Bollnäs får vaccin mot covid-19 den 27 december 2020.

”Som ett myggbett”

Han säger själv att han ändå har haft det ganska bra under pandemin, men att det var skönt att han äntligen fick ta vaccinet.

– Det känns väldigt bra det här. Det kändes inte mer än ett myggbett. Jag tycker alla ska ta det, säger han efter att ha fått sprutan.

För honom var det självklart att ta sprutan.

– Det var inget att fundera på. Det var bara att ta det tycker jag, säger han.

De sköterskorna som arbetar på boendet vittnar om en försvinnande oro i och med att vaccinet nu är här.

– Jag har känt en stor oro för det här, speciellt i början. Men nu när vaccinet är här känns det väldigt bra, säger Birgitta Sundqvist, som arbetar som undersköterska på boendet.

Trodde vaccinet var förstört

Men i morse när sköterskorna kom till boendet och skulle förbereda vaccineringen berättar de om ett väldigt olustigt ögonblick.

I kylen där vaccinet skulle finnas hittade de inga doser. Däremot stod lådan vaccinet levererades i på ett bord. En rädsla om att kylkedjan skulle varit bruten infann sig snabbt hos dem. Det skulle innebära att de omkring hundra doserna de fått skulle vara förstörda.

– Men sedan fick vi lugna oss och leta igen. Längst bak, längst in i kylen hittade vi paketet. Då skrek vi alla: hurra!, säger Annelie Sundholm, som är distriktssköterska.

Undersköterskan Birgitta Sundqvist och sjuksköterskan Annelie Sundholm på väg in till de äldre för vaccinering mot covid-19 på Karlslunds äldreboende i Bollnäs.
Första leveransen av vaccin anlände till Karlslunds äldreboende i Bollnäs den 27 december 2020.
Sjuksköterskan Maria Skogen, undersköterskan Birgitta Sundqvist och sjuksköterskan Annelie Sundholm på väg in till de äldre för vaccinering mot covid-19 på Karlslunds äldreboende i Bollnäs

”Början på slutet”

I en soffa i boendets entré sitter en man som ser stolt ut. Han är biträdande kommunalchef i Bollnäs och heter Bosse Wallbäcks.

– Förhoppningsvis är det början på slutet vi har fått se här i dag, säger han.

Han säger att Bollnäs ändå har klarat sig ganska bra under pandemin. De har inte haft några större utbrott och näringslivet har klarat sig relativt bra, enligt honom.

Fördubbling senaste veckan

Men den senaste statistiken visar att Bollnäs har en tuff vecka bakom sig. Antalet bekräftade fall mer än fördubblades under veckan vilket innebär att kommunen just nu är en av de värst drabbade i landet.

– Det här har fått oss att inse vilket sårbart samhälle vi har. Det har varit ett otroligt stort arbete med den här pandemin, framförallt här inom vården. De har gjort en enorm insats, säger han.

Inte långt efter det att Börje Grehn hade fått sitt vaccin inför medias kameror var sköterskorna tvugna att skynda iväg. Börjes grannar och vänner på äldreboendet skulle också under få vaccinet.

– Det känns oerhört bra det här. Det är en ära att få göra det här, säger Annelie Sundholm.

Börje Grehn, 91 år på Karlslunds äldreboende i Bollnäs får vaccin mot covid-19 den 27 december 2020. Journalister fick bevaka på behörigt avstånd.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Bollnäs

Vård & omsorg

Vaccin

Covid-19