Stormningen av kongressen i USA

President Trump i ny video efter riksrätten

Av: 

Johan Edgar

NYHETER

Donald Trump satt framför tv:n och såg tio republikaner rösta för hans andra riksrätt.

Sedan gav han en medalj bakom stängda dörrar till countrystjärnan Toby Keith.

– Till sist föll allt samman eftersom han aldrig kunde säga sanningen och erkänna att han förlorat, säger en av hans rådgivare till CNN.

Efter den dramatiska omröstningen i representanthuset lade Vita huset i natt ut en ny video med presidenten.

SENASTE NYTT OM USA

Strax efter midnatt svensk tid lade Vita huset ut en fem minuter lång video där Donald Trump talar om stormningen av Kapitolium.

Videon publicerades samtidigt som talmannen Nancy Pelosi höll presskonferens och formellt undertecknade dokumentet om riksrätt inför fotograferna.

Han levererade ett rejält försvarstal för sina egna, och MAGA-rörelsens, handlingar i samband med chockscenerna i Washington i förra veckan.

– Mobbens våld går emot allt jag tror på och allt vår rörelse står för. Ingen riktig anhängare till mig skulle kunna förorda politiskt våld, säger Donald Trump i det välregisserade talet.

Presidenten säger att USA under det senaste året, som gjorts så mycket svårare av covid-19, sett en ökande spiral av politiskt våld.

– Vi har sett för mycket upplopp, för många mobbar, för mycket skrämseltaktik och förstörelse. Det måste få ett slut, säger Donald Trump.

Presidenten snuddade också vid riksrättsprocessen – och jättarna i sociala medier som stängt ner honom efter kravallerna – genom att uppge att han ville säga något om ”de senaste dagarnas attacker mot yttrandefrihet som är utan motstycke”.

– Försöken att censurera, stänga ner och svartlista våra medborgare är fel och farliga, sa Donald Trump.

Att presidenten skulle ställas inför riksrätt en andra gång stod klart redan när Demokraterna uppgav att de hade en majoritet som ställde sig bakom kravet.

Frågan var hur många republikaner som skulle rösta för. Källor inifrån Vita huset uppgav att man räknade med att uppemot 20 ledamöter kunde gå emot presidenten.

Till slut blev tio ledamöter som bröt partilinjen efter en hård debatt i kammaren där anklagelserna mellan partierna haglade.

En av republikanerna som avslöjade sitt beslut under debatten var ledamoten Dan Newhouse från Washington.

– Det finns inget försvar för president Trumps handlingar. Presidenten svor en ed att försvara konstitutionen mot alla fiender, utrikes och inrikes. I förra veckan hade vi ett inrikes hot vid Kapitoliums dörr och han gjorde inget för att stoppa det, sa han under debatten.

Nancy Pelosi visar upp underskriften.

Republikaner är rädda

Han riktade också kritik både mot sig själv och sina partivänner för att inte ha stoppat presidenten tidigare.

– Andra, inklusive jag själv, är ansvariga för att inte ha sagt ifrån tidigare innan han uppviglade en våldsam mobb, sa ledamoten Dan Newhouse i debatten.

Republikanska ledamoten Chip Roy från Texas gick halvvägs till att stötta en riksrättsprocess i senaten. Han sa att presidentens handlingar visserligen var tillräckliga för att motivera en riksrätt, men att dokumentet som representanthuset röstade om var felaktigt formulerat.

Han menade att riksrätt kring Donald Trumps retorik och tal inskränker yttrandefriheten i kongressen i framtiden och att man riskerar hamna i en spiral där ledamöter ständigt ska granska varandra i jakt på olämpliga formuleringar.

Enligt källor till CNN fanns det ytterligare republikanska ledamöter som gärna hade röstat för riksrätt, men som fruktade hämndaktioner mot sig själva eller mot sina familjer från Donald Trumps våldsamma anhängare.

Presidenten, som fortfarande har ett rejält grepp om både republikanska väljare och företrädare, sägs ha följt debatten och röstningen på tv i Vita huset.

Hans enda punkt på dagordningen i övrigt var att ge medaljer för konstnärliga prestationer bakom stängda dörrar till countrystjärnan Toby Keith och bluegrassmusikern Ricky Skaggs.

Det har varnats för möjliga kravaller och oroligheter i alla 50 delstaters huvudstäder och i Washington inför installationen av Joe Biden den 20 januari. Under onsdagen publicerade Vita huset ett skriftigt uttalande från Trump kring detta.

Han uppmanade alla att hålla sig från våld, lagöverträdelser och skadegörelse i samband med demonstrationer.

”Det är inte vad jag står för och det är inte vad USA står för”, heter det i uttalandet.

Under tisdagen, när Trump svarade på frågor från reportrar för första gången sedan stormningen, sa han att hans uttalanden innan anhängarna begav sig till Kapitolium var ”totalt lämpliga”

Donald Trump.

Spännande i senaten

Nu väntar en nagelbitare för presidenten i senaten där det krävs två tredjedelars majoritet för att fälla honom för att ha uppviglat mobben som genomförde stormningen av Kapitolium den 6 januari.

Om alla ledamöter från Demokraterna i senaten röstar för att fälla, krävs det att 17 republikanska senatorer följer med. Hittills har ett fåtal öppnat för att göra just det.

Men det faktum att majoritetsledaren Mitch McConnell läckt till reportrar att han ställer sig positiv till riksrätt och ser en sådan process som ett utmärkt tillfälle för partiet att lämna Donald Trump bakom sig kan förändra dynamiken.

Under onsdagen bekräftade han delvis uppgifterna genom att säga att han inte bestämt sig för hur han kommer rösta.

Flera av presidentens närmaste medarbetare och ministrar avgick efter chockscenerna i Washington med hänvisning till Donald Trumps tal direkt innan stormningen och hans video när upploppen fortfarande pågick. I den minutlånga videon hann han säga två gånger att valet var stulet och hyllade också sina anhängare med att han ”älskade dem” och att de var ”väldigt speciella”.

Bland dem som fortfarande har sin anställning i Vita huset finns det också kritiska röster mot Donald Trump.

– Till sist föll allt samman eftersom han aldrig kunde säga sanningen och erkänna att han förlorat, säger en av presidentens rådgivare till CNN.

– Det här kommer bli en historia man berättar för barnen när man vill lära dem att tala sanning.

PODD Riksrätt för Trump - igen

Aftonbladet Daily med Nivette Dawod.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

Mumin-muggarna för 2022 är här! Förboka dem hos Cervera redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Stormningen av kongressen i USA

Donald Trump

Mitch McConnell

Kapitolium