Väder

Nationellt isdygn och helgsol väntar

Av: 

Matilda Aprea Malmqvist

NYHETER

Plocka fram solglasögonen men behåll mössa och vantar på.

Efter det kraftiga snöovädret spricker det upp och Sverige väntas få ett nationellt isdygn.

– Det blir strålande sol och minusgrader i hela landet, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se

En rejäl kyla drar in över Sverige efter snösmockan. Under fredagen väntas ett nationellt isdygn, vilket innebär att det blir minusgrader i hela landet.

– Under fredagen blir det riktigt kall och natten till lördag ser det ut att bli som kallast, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se.

Dagstemperaturen på fredagen väntas ligga omkring noll till −5 grader i Götaland och i Svealand. I norr blir det desto kallare, konstaterar Mikael Sjöstrand, med temperaturer mellan 15–20 minusgrader.

– Det som är speciellt med ett nationellt isdygn är att det är kallare än noll grader i hela landet. Det brukar ofta vara plusgrader någonstans. Vi har haft ett par milda vintrar nu och sist vi hade flera isdygn i rad var 2010–2011.

Västernorrland har haft stora mängder snö.

Mikael Sjöstrand förklarar att molnen fungerar som ett täcke så här års och stänger inne den energi som varit under dagen. På natten försvinner energi om det är molnfritt och det blir kallare, vilket också bidrar till att det blir kallare på dagen sedan. Under veckoslutet blir det klart väder både på dagarna och nätterna i nästan hela landet. 

– Det blir strålande sol. I Östersjölandskapen kommer det dock vara molnigt och en del snöbyar. I Skåne och Halland blir det molnigt under fredagen men de väntas få mer sol på lördagen.

En man är ute för att skotta snö i Sundsvall.

Nytt köldrekord för i år

Både solen och minusgraderna kommer att fortsätta under lördagen. Med undantag för Öland och Gotland som väntas komma upp i någon plusgrad.

– Man får ut och njuta i solen. Det är snö i nästan hela landet, och de flesta får riktigt bra pulkaväder.

Mikael Sjöstrand berättar att under torsdagsmorgonen uppmättes vinterns och årets lägsta temperatur i Nattavaara i Norrbotten som hade hela 39,7 minusgrader.

– Det är inget väder man sitter ute och fikar i. Ska man ut i det får ha ordentligt på sig och lager på lager.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

På lördag väntar bra pulkaväder runtom i landet.
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Väder

Klart.se

Solen

Gotland

Svealand

Norrbotten

Öland