Trumps skoningslösa avslutning – rekordmånga avrättningar i USA

Trumps skoningslösa avslutning är genomförd efter att dödsdömde Dustin Higgs fick sin dödliga injektion tidigt på lördagsmorgonen.

Totalt har 13 avrättningar verkställts inom loppet av 7 månader i USA.

Det innebär att Trumps regering har avrättat flest fångar i modern tid.

Under natten till lördag, svensk tid, avrättades den dödsdömde fången Dustin Higgs, 48. Det rapporterar flera amerikanska medier under lördagsmorgonen.

Trots känsloladdade protester och offentliga vädjanden från allmänheten har totalt 13 fångar avrättats under Trumps tid som president – alla inom loppet av sju månader.

Dustin Higgs avrättning var den planerat sista federala avrättningen under Donald Trumps tid som president.

President Donald Trump
President Donald Trump

Mördar tre kvinnor efter misslyckad trippeldejt

Higgs dömdes till döden 2001 för morden på tre kvinnor i Maryland 1996.

Higgs och hans medbrottsling Willys Haynes hade varit på en trippeldejt med tre kvinnor i Maryland 1996. Något går riktigt fel och efter dejten kidnappar Higgs och Haynes de tre kvinnorna, kör ut dem till ett naturreservat och skjuter dem.

Enligt åklagarna i fallet har Higgs haft med sig en pistol och sagt åt Haynes att döda kvinnorna.

Haynes erkänner under rättegången att det är han som avlossat skotten och han döms till livstids fängelse.

Higgs döms i en separat rättegång till döden – ett straff som nu verkställts i högsäkerhetsanläggningen Terre Hautes dödskammare i Indiana.

Dödkammaren i Oklahoma state penitentiary.
Dödkammaren i Oklahoma state penitentiary.

Flest avrättningar i modern tid

Sedan 1963 har tre personer avrättats på federal nivå – tills Trump blev invald som president, rapporterar Reuters.

Under Trumps tid som president har tempot varit ovanligt högt i de federala fängelserna. När han lämnar Vita Huset 20 januari har hans styre avrättat fler fångar på federal nivå än någon annan president i modern tid.
Enligt USA-kännaren Karin Henriksson har presidenten en förkärlek för dödsstraff.

– Donald Trump är och har varit en anhängare av dödsstraffet i alla år, konstaterar författaren och USA-kännaren Karin Henriksson, till TT.

Biden utlovar förändring

De senaste femton åren har allmänhetens stöd för dödsstraff minskat i USA. I nuläget väntar 49 dödsdömda fångar på att deras straff ska verkställas, de flesta i högsäkerhetsanläggningen Terre Haute i Indiana, där avrättningarna också sker.

Fångarna avrättas med en dödlig spruta, men under Trumps styre har justitiedepartementet godkänt att dödsstraff kan verkställas med andra medel än sprutan, som exempelvis elektriska stolen.

Trumps efterträdare Joe Biden har utlovat att avskaffa dödsstraffet på federal nivå samt verka för att även delstaterna ska avskaffa det.

Publisert: