Hetaste kandidaterna för att ta RBG:s jobb

HD-domaren Ruth Bader Ginsburg avled i fredags i sviterna av cancer.

Redan till helgen ska president Donald Trump nominera en ersättare.

Här är de fem hetaste namnen för posten.

Domaren i USA:s högsta domstol, Ruth Bader Ginsburg, 87, dog på fredagen i sitt hem i Washington till följd av cancer i bukspottskörteln.

Ginsburg blev 1993 den andra kvinnan i USA:s historia att väljas till HD-domare, och har blivit en liberal och feministisk ikon.

Bara dagarna före sin död framförde Ginsburg en sista vädjan om att inte blir ersatt förrän en ny president är installerad.

Detta ignorerades dock av den nuvarande presidenten som redan under helgen flaggade för att en ny ersättare var på gång, och på tisdagen kom beskedet att Trump kommer att nominera en kvinna redan på lördag.

Enligt flera amerikanska medier är följande fem namn högaktuella:

Amy Coney Barrett, 48

Amy Coney Barrett.
Amy Coney Barrett.

Federal domare sedan 2017 vid appellationsdomstolen för USA:s sjunde distrikt (Illinois, Indiana och Wisconsin) och förhandstippad favorit som spås ligga i toppen av aktuella namn. Beskrivs som ung, men med en ”gedigen bakgrund” och ”de rätta moralkonservativa värderingarna”.

Coney Barrett var redan 2018 högaktuell till posten som HD-domare, som sedan tillföll Brett Kavanaugh. President Trump uppges dock ha ”sparat” henne, för att just hon skulle bli den som ersätter liberala Bader Ginsburg.

Louisianafödda Coney Barrett är katolik, sjubarnsmor och originalist och tycker därmed att USA:s grundlag från 1788 ska tolkas bokstavstroget.

Coney Barret är populär bland religiösa konservativa och en stark abortmotståndare och har tidigare sagt att livet börjar vid befruktelsen och anser att domare inte ska vara bundna av tidigare prejudikat.

Barbara Lagoa, 52

Barbara Lagoa.
Barbara Lagoa.

Kubansk-amerikansk federal domare från Florida som i fjol utsågs av president Trump till federal domare vid appellationsdomstolen för USA:s elfte distrikt (Florida, Georgia och Alabama).

Lagoa är uttalat konservativ och har skrivit historia som den första spansktalande kvinnan i Floridas högsta domstol.

Med en juristutbildning från ansedda Columbia University i New York och bakgrund som både åklagare och domare beskrivs Lagoa ”essensen av en domare” enligt Floridas guvernör Ron DeSantis.

Med sex veckor kvar till presidentvalet beskrivs Lagoa, vars namn seglade upp på listan över potentiella namn så sent som förra månaden, som mycket viktig i kampen om att vinna vågmästardelstaten Florida. Enligt de senaste opinionsmätningar är det just nu mycket jämnt mellan Trump och Demokraternas Joe Biden just där, och att utse Floridabaserade Lagoa till HD-domare skulle kunna ge Trump en skjuts i opinionen.

”Hon är spansktalande och mycket högt respekterad” har Trump sagt.

Allison Jones Rushing, 38

Allison Jones Rushing.
Allison Jones Rushing.

Redan 2018 utsågs Jones Rushing, trots sin unga ålder, till federal domare vid appellationsdomstolen för USA:s fjärde distrikt (Maryland, North Carolina, South Carolina, Virginia och West Virginia).

Utbildad vid Duke University i hemdelstaten North Carolina och har sedan dess arbetat som advokat i Washington DC. Jones Rushing har också jobbat för den konservativa HD-domaren Clarence Thomas samt den ideologiskt liksinnade Neil Gorsuch, innan han blev HD-domare.

Är medlem av konservativa Federalist Society, som arbetar för en mer bokstavstrogen tolkning av grundlagen, samt den konservativa kristna gruppen Alliance Defense Fund. Den sistnämna har kritiserats för sin inställning till hbtq-personers rättigheter.

Flera demokrater beskriver Jones Rushing som en ”ung, ideologisk extremist”. Om hon väljs blir hon den yngsta HD-domaren sedan 1800-talet.

Joan Larsen, 51

Joan Larsen.
Joan Larsen.

Växte upp i Iowa och tog examen från University of Northern Iowa innan hon fortsatte med juridikstudier i Chicago.

Arbetat sedan 2017 som federal domare vid appellationsdomstolen för USA:s sjätte distrikt (Kentucky, Michigan, Ohio och Tennessee).

När hon tillträdde försäkrade Larsen dock att hon inte skulle ha några som helst problem att döma president Trump, om lagen så kräver det.

Kate Comerford Todd, 45

Advokat och den enda av de kandidaterna som aldrig arbetat som domare. Tidigare biträdande rådgivare åt Trumpadministrationen i Vita huset, vilket kan ge Demokraterna anledning att ifrågasätta hennes oberoende.

Comerford Todd tog examen från Cornell University och läste därefter vidare på Harvard. Hon har därefter arbetat på Chamber Litigation Center, som tillhandahåller juridiska frågor för amerikanska Handelskammaren.

Även Kate Comerford Todd är medlem av konservativa Federalist Society, som arbetar för en mer bokstavstrogen tolkning av grundlagen.

Flaggan vajar på halv stång utanför USA:s högsta domstol efter Ruth Bader Ginsburgs död.
Flaggan vajar på halv stång utanför USA:s högsta domstol efter Ruth Bader Ginsburgs död.

PODD Det blir stora skillnaden om Biden vinner valet

Aftonbladet Daily pratar om USA-valet med Nivette Dawod.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE