Coronapandemin

Coronaoffer hade flytande gelé i lungorna

Av: 

Nivette Dawod

NYHETER

Läkare på Umeås universitetssjukhus tror sig ha hittat en av förklaringarna till lungsvikten hos patienter som blivit svårt sjuka eller dött av covid-19.

– Det kan vara en viktig ledtråd, säger Anders Blomberg, professor och överläkare.

På flera patienter som avlidit av covid-19 har man kunnat se att lungorna varit fyllda med en klar, flytande gelé, rapporterar P4 Västerbotten.

Anders Blomberg, professor och överläkare vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeås universitetssjukhus, har nu kunna visa att det rör sig om molekylen hyaluronan, som ökar mycket vid inflammatoriska tillstånd som covid-19 ger i lungorna. 

– Det kan förklara orsaken till den allvarliga lungsvikten hos patienter som dör eller blir väldigt svårt sjuka i covid. Det är inte den enda förklaringsmodellen till varför man dör i covid, men kan vara en viktig ledtråd, säger Blomberg till P4 Västerbotten. 

Vet inte vad som triggar igång

Enligt Västerbottens-Kuriren ska de nya forskningsrönen snart publiceras i en internationell tidsskrift. Blomberg menar att även om fyndet av hyaluronan kan vara en ledtråd, behöver det inte innebära att molekylen har betydelse för alla som drabbas av covid-19.

– Varför, hur och vad som triggar igång bildningen av hyaluronan vid covid-19, vet vi ännu inte, säger han till Västerbottens-Kuriren.

PODD Så mycket pratar omvärlden om Sveriges corona-strategi

Aftonbladet Daily pratar med Anna Rudels, kommunikationschef på Svenska Institutet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS EXTERN LÄNK

Klicka hem dina munskydd enkelt här - handla hos MEDS.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Umeå

Västerbotten

Coronaviruset

Covid-19