Regissören Ellen Fiske erövrar filmvärlden

Uppsalabördiga Ellen Fiske
Uppsalabördiga Ellen Fiske

Ellen Fiske beskriver sig som en dålig skådespelare som sadlade om från scenen till verkligheten. Hittills har filmskaparen från Uppsala gjort två långfilmer – som båda rönt stora framgångar, kammat hem internationella filmpriser och hyllningar. Nu är Fiske SVT-aktuell med hyllade dokumentärfilmen Scheme Birds (2019), som bland annat lovordats av Lena Dunham.

I Motherwell blir tjejerna antingen locked up eller knocked upp, berättar Gemma i filmen Scheme Birds. Skådeplatsen är en skottsk stålverksstad. Det är grått, tjejerna har tuperat hår och i ortens boxningslokal står burar med duvor – redo för skönhetstävlingar. I centrum står tonåriga Gemma som skryter om alla slagsmål hon varit med i.

Regissörerna Ellen Fiske och Ellinor Hallin (som även står för foto) har skapat en dokumentär som vunnit flera filmpriser, bland annat på New Yorks Tribeca Film Festival och filmfestivaler i Edinburgh, Zurich och Taiwan.

– Jag har gjort flera kortfilmer i Skottland. När jag gjorde min examensfilm om ensamstående pappor som gick en pappakurs i just Motherwell dök plötsligt Gemma upp från ingenstans och frågade vad vi gjorde. Vi berättade och hon sa att det lät skittråkigt. Sen sa hon: ni borde göra en film om mig istället, säger Ellen Fiske och fortsätter:

– Hon visade oss runt. Hon kände alla. Hon stack ut på något sätt. Jag kände: ja, du har rätt, vi borde göra en film om dig. Några månader senare kom vi tillbaka för att spela in en pilot.

Ur Scheme Birds (2019)
Ur Scheme Birds (2019)

Lena Dunham: ”Årets mest rörande film”

Tanken var att det skulle bli en kortfilm som handlade om Gemma och duvorna. Men projektet växte till en långfilm när det framkom att tonåringen var gravid.

När dokumentären visades på en filmfestival i Toronto kom en producent fram och bad om att få visa filmen för sin chef.

– Det visade sig vara Lena Dunham som var chefen. Hon mejlade och berömde oss för filmen. Det var helt overkligt. Hon är en stor idol, berättar Ellen Fiske.
Girls-skaparen Dunham har bland annat kallat dokumentären för den mest rörande och empatiska film som gjorts under 2019.

Film om ex-fundamentalister på gång

Det var tio år sedan som Ellen Fiske, som är född och uppvuxen i Uppsala, bestämde sig för att satsa på dokumentärfilm.

– Innan höll jag på med teater och ville bli skådespelare. Men jag var inte tillräckligt bra på det, jag kände mig otrygg på scen. Men jag ville ändå göra något kreativt. Jag läste om en utbildning i dokumentärfilm på Biskops Arnö och när jag kom till folkhögskolan upptäckte jag genast att jag hade hittat hem. Sen pluggade jag film i fem år.

Parallellt med Scheme birds gjorde Ellen Fiske filmen Josefin och Florin (2019) tillsammans med Joanna Karlberg och Ellinor Hallin, en film som belönades med en Guldbagge för bästa klippning. Framöver har hon flera projekt på gång. Bland annat om människor i USA som lämnat fundamentalistiska kristna rörelser.

– Den kommande filmen heter Leaving Jesus och skildrar hur de som lämnat rörelserna möts i ett hus i San Fransisco. Projektet har kommit ganska långt men just nu står det lite stilla i och med corona. Men det kanske är bra att den får andas lite.

Fiske gör även en kortfilm som handlar om hur corona har påverkat ett litet familjeföretag som producerar sylt. Den kan ses på SVT kommande vår.

Publisert:

LÄS VIDARE