Göteborgare onanerar mest i landet

Men pandemin har gjort att färre har sex med sig själva

En tredjedel av göteborgarna onanerar så ofta som tre gånger i veckan.
En tredjedel av göteborgarna onanerar så ofta som tre gånger i veckan.

Mer tid hemma har inte inneburit mer onani för svenskarna.

Tvärtom visar en ny undersökning att en stor del tillfredsställer sig själva mindre än tidigare.

– Det handlar om att ha sex med sig själv, därför gör man det i sin enskildhet och enskildhet har det varit brist på, säger sexologen Malin Drevstam.

Flitigast i landet är man dock i Göteborg.

Statistik från Kantar Sifo på uppdrag av sexleksaksförsäljaren Lelo visar att allt fler onanerar mindre eller inte alls under pandemin. Hela 22 procent uppger att de onanerar mer sällan än tidigare och 11 procent att de gör det mycket mer sällan.

Många hade kanske väntat sig det motsatta – att mer tid hemma skulle resultera i mer onani. Flera sexleksaksförsäljare vittnade till exempel i november 2020 om att ”självhjälpsprodukter” sålde mer än någonsin.

Men kanske är det svårt att hitta tillfällen att använda leksakerna på. Undersökningen visar nämligen även att de flesta – 63 procent – vanligtvis onanerar när de är ensamma hemma.

I Göteborg onanerar man oftast, en tredjedel av göteborgarna onanerar så ofta som några gånger i veckan, enligt undersökningen.

Topplistan följs av Malmö, övriga Sverige och Stockholm.

Svårt att hitta egentid

Sexologen Malin Drevstam säger i ett pressmeddelande att hon inte är förvånad:

– Det förvånar mig inte att svenskar svarar att de onanerat mer sällan eller inte alls det senaste året. Att det är svårt att hitta plats och tid då man får vara ifred är en naturlig förklaring.

– Men jag tror också att en ökad osäkerhet kring och konsekvenser av covid och samhällsutvecklingen den senaste tiden har blivit en stressfaktor för många människor och den typen av stress är sällan gynnsam för lusten och därmed viljan att onanera.

Trots att fler onanerar mindre så har majoriteten, 59 procent, angett att de inte har ändrat sina vanor alls. Och parallellt med den minskade onanin har porrtittandet ökat, huvudsakligen bland män. Var tionde man ser på mer porr nu än innan pandemin. Överhuvudtaget konsumerar män betydligt mer porr än kvinnor – 44 procent av männen respektive 19 procent av kvinnorna ser på porr medan de onanerar.

Rapporten bygger på en webbenkät under perioden 20 april–29 april 2021 med respondenter från Sverige i åldrarna 18–79 år. Sammanlagt har 2 859 respondenter deltagit.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN