Trump i stort bokbråk: Största slemhögarna i världen

Donald Trump säger att han ”skriver som en galning” på sina memoarer.

Men inget av de stora förlagen vill ge ut den, skriver Politico.

– Några av de största slemhögarna i världen äger förlagen, svarar expresidenten och är säker på att de kommer vilja ha pengarna.

Otaliga böcker har getts ut om Donald Trumps fyra år vid makten – och många fler är på gång.

Hittills har expresidenten själv inte givit ut sin berättelse. Men i förra veckan uppgav han att han ”skriver som en galning och när tiden är mogen kommer alla få se alla böckers bok”.

Trump uppgav också att han redan tackat nej till två erbjudanden om ett bokkontrakt.

Politiska sajten Politico har varit i kontakt med de fem stora amerikanska förlagen. De uppger alla att de inte erbjudit expresidenten något bokkontrakt – och säger sig inte vara intresserade av att göra det i framtiden.

Mardröm att faktagranska

– Det spelar ingen roll vilka fördelar som finns med ett kontrakt med Trump, huvudvärken det skulle innebära överväger för de stora förlagen, säger litteraturagenten Keith Urbahn till Politico.

– En förläggare modig nog att ta sig an Trumps memoarer står inför en mardröm att faktagranska texten, en flykt av andra författare och ett uppror bland personalen om de skulle göra det osannolika att skriva kontrakt med den förre presidenten.

Enligt en uppgift i Washington Post från i januari gjorde Donald Trump sammanlagt 30 573 falska eller missledande uttalanden under de fyra åren i Vita huset.

I ett nytt uttalande till Politico står expresidenten fast vid uppgiften att han fått ”väldigt lukrativa erbjudanden från två av de största och mest prestigefulla förlagen, men tackat nej”.

Donald Trump uppger att han skriver på en bok.
Donald Trump uppger att han skriver på en bok.

Slemhögar utan moral

Trump fortsätter:

”Det innebär inte att jag inte kommer acceptera dem i framtiden, eftersom jag börjat skriva på boken. Om min bok kommer bli den största av dem alla, efter 39 böcker skrivna eller som skrivs om mig, tror någon verkligen att de är för fina för att tjäna en massa pengar? Några av de största slemhögarna i världen äger dessa förlag”, skriver han till sajten.

”De har ingen moral, ingenting”, menar han.

Men flera inom förlagsvärlden som Politico talat med ställer sig skeptiska till expresidentens uppgifter.

– Han har lurat så många förläggare att redan innan han blev president ville ingen av de fem stora jobba med honom något mer, säger en person inom förlagsvärlden till Politico.

Donald Trumps mest kända bok ”The art of the deal” som kom ut 1987 cementerade hans rykte som en framgångsrik och hänsynslös affärsman. I efterhand har spökförfattaren Tony Schwartz tagit avstånd från boken och kallat den för ”fiktion”.

Många i Trumpgänget skriver

Expresidenten har efter sin tid i Vita huset gett intervjuer till ett dussintal författare som planerar böcker om honom. Flera personer i hans närhet har tecknat bokkontrakt med de stora förlagen. Bland dem finns rådgivaren Kellyanne Conway, förra pressekreteraren Sarah Huckerbee Sanders och förre justitieministern William Barr.

Förre vicepresidenten Mike Pence har fått ett kontrakt i mångmiljonklassen med Simon & Schuster, vilket fått både personal och vissa av storförlagets författare att gå i taket.

Pence superkontrakt sägs också ha förargat Trump, som inte haft någon vidare relation med sin vicepresident sedan vissa element i mobben som stormade Kapitolium 6 januari gormade om att de skulle hänga honom.

Men Donald Trumps talesperson Jason Miller tillbakavisar uppgifterna och menar att expresidenten ”inte har några problem” med Mike Pence kommande bok.

Publisert:

LÄS VIDARE