Andreas Cervenka till Aftonbladet

Prisbelönte ekonomijournalisten: En dröm som går i uppfyllelse

Uppdaterad 2021-06-15 | Publicerad 2021-06-14

Digitaliseringen flyttar makten och förändrar vårt samhälle i grunden. Aftonbladet rekryterar nu Andreas Cervenka för att berätta vår tids största story.

– Ingen annan svensk journalist kan som han röra sig i krysset mellan ekonomi, tech och politik, säger Aftonbladets publisher Lena K Samuelsson.

Aftonbladet vävar prisbelönta ekonomijournalisten Andreas Cervenka. Han får bland annat en fast krönika på temat ekonomi, tech och politik, men kommer att synas och höras i tidningens alla kanaler.
Aftonbladet vävar prisbelönta ekonomijournalisten Andreas Cervenka. Han får bland annat en fast krönika på temat ekonomi, tech och politik, men kommer att synas och höras i tidningens alla kanaler.

Andreas Cervenka är en av landets mest hyllade och prisbelönta ekonomijournalister. Han har de senaste fyra åren jobbat på Dagens Industri och innan dess tio år på SvD Näringsliv. Han har gjort flera uppmärksammade avslöjanden och skrivit ett par böcker. 

Nu går han till Aftonbladet.

– Att få skriva om ämnen som engagerar mig på djupet för Skandinaviens största nyhetspublik är något av en dröm som går i uppfyllelse, säger Andreas Cervenka. 

– Jag har varit ekonomijournalist i snart 25 år men uppdraget har aldrig känts viktigare än nu. Näringslivet håller på att stöpas om i grunden, gamla ekonomiska sanningar har förpassats till arkiven och makten över våra liv och det offentliga samtalet ligger delvis hos en handfull företagsledare i Silicon Valley.

Digitaliseringen och hur den påverkar vårt samhälle och vårt sätt att leva är en kärnfråga för Sveriges största nyhetssajt Aftonbladet.

– Att försöka beskriva och förklara dessa skeenden för en bred läsekrets är bland det finaste uppdrag man kan få som journalist. Jag ser mycket fram emot att ansluta till Aftonbladets vassa redaktion i höst, säger Andreas Cervenka. 

I Aftonbladet får han bland annat en fast krönika på temat ekonomi, tech och politik.

– Med Andreas Cervenka får vi en unik röst som kommer att finnas i både nyhetstarbetet, kommentarer, podd och videoformat, säger Aftonbladets publisher Lena K Samuelsson.

Han börjar den 1 november.

Aftonbladet har fått en väldigt stark start på 2021 och satsar nu på att utveckla både produkten och journalistiken. Sedan tidigare har politikjournalisten My Rohwedder rekryterats från Sveriges Radio och Hanna Olsson Berg och Martin Schori utsetts till biträdande redaktionschefer med en tydlig agenda att utveckla nyhetsarbetet och organisationen.

Lotta Folcker blir i höst affärsområdeschef för Sportbladet och leder en stor satsning. Under året kommer fler nya initiativ och rekryteringar att ske för att ytterligare lyfta Sveriges största nyhetsdestination.