Tanya, 43, sköts ihjäl av sin man inför ögonen på sina barn

Tanya Taivassalo sköts i magen när hon satt i soffan, mitt emellan sina två barn. Dottern Wilma tog lillebrodern Albin i handen och sprang för livet.

Ett år har snart gått sedan mordet och för hennes familj är Tanya fortfarande ständigt närvarande.

– Det går inte en dag utan att vi tänker på henne och det som hände med henne, säger hennes bror Mika Laukka.

Klockan är strax efter sju på kvällen den 29 juli ifjol.

En 13-årig flicka ringer SOS Alarm.

– Min mammas man har skjutit min mamma!

– Är du säker på…

– Ja, hon låg där död.

– Okej, okej jag förstår, men hittade du henne eller vad är det som händer?

– Nej, men jag satt bredvid när han sköt, lika min lillebror som är 5 år.

Flickan och hennes bror har denna kväll sprungit hem till närmaste grannen så fort de kunnat.

De är 13 och 5 år gamla och har precis sett sin mamma dö.

Tanya Taivassalo och Magnus Persson hade varit ett par sedan 2019.
Tanya Taivassalo och Magnus Persson hade varit ett par sedan 2019.

Gömmer sig i skogen

I förundersökningen framgår det hur barnen blev vittne till när deras mamma Tanya, 43, sköts med två skott i magen med ett hagelgevär. Hur 13-åriga Wilma tog sin femårige lillebror Albin i handen och gömde sig i skogen, rädd för att mammans man skulle komma efter även dem.

Hur Wilma sedan, när hon sett mannen lämna huset som låg ödsligt i skogen utanför Färila i Ljusdals kommun, tar med sig lillebror in för att hämta varma kläder och ett gosedjur.

– När Wilma kommer ner igen ser hon hur Albin står framför Tanya. Hon drog med honom och sa, ”du ska inte se sånt här”. De såg hur Tanya nickade till och drog sitt sista andetag. Det de barnen har sett vet jag inte om jag själv skulle klara att se och så stark som Wilma var den kvällen skulle jag själv inte ha varit, säger Tanyas bror Mika Laukka.

Magnus Persson, 47, döms till livstidsfängelse efter mordet på 43-åriga Tanya.
Magnus Persson, 47, döms till livstidsfängelse efter mordet på 43-åriga Tanya.

Tanya hade träffat 48-årige Magnus Persson året innan, sommaren 2019. De hade fått kontakt via Facebook och sedan gick allt väldigt snabbt.

Hon sålde sitt hus i Bollnäs och flyttade till Magnus hus tre mil utanför Färila. Mitt i skogen låg det, med nära en kilometer till nästa granne.

– Jag kunde inte koppla att hon sålde sin trygghet, det kändes inte som hon att flytta mitt ut i ingenstans, säger brodern Mika.

Spelade in bråket

Förhållandet var stormigt.

Stundtals kärleksfullt. Magnus Persson hade skrivit över halva sin fastighet på Tanya som en kärlekshandling.

Men stundtals bråkigt. Magnus var kontrollerande och svartsjuk och Tanya hade börjat prata om lämna honom. Lördagen den 29 juli var han extra svartsjuk och ifrågasatte vem Tanya egentligen satt i soffan och smsade med.

– Hon tyckte väl att han inte hade med det att göra och sa det till honom. I själva verket var det hennes egen pappa hon smsade med, säger Mika.

Wilma spelade in en del av bråket på sin telefon, hon hade en dålig känsla i magen.

På inspelningen, som sedan användes som ett av bevisen i rättegången, hörs hur grälet avslutas med att Magnus säger: ”Du kommer att ångra dig, var så säker”.

Han går sedan upp på övervåningen och in på kattvinden där han hämtar ett hagelgevär.

Var en van jägare

Själv säger han att han sedan snubblar framför Tanya och då råkar skjuta henne två gånger i magen.

Men barnen, som satt på varsin sida av mamman, och polisens utredning och rättens bedömning, är att det var avsiktligt. Han, en van jägare som vet exakt vilken skada ett hagelgevär av typen Beretta A302 med kaliber 12 gör, siktade och sköt.

Och skotten gjorde enorm skada. Tanya avled nästan direkt.

Brodern Mika Laukka tänker på sin syster varje dag. ”Hon var en så fin mamma. Så omtänksam och kärleksfull”, säger han.
Brodern Mika Laukka tänker på sin syster varje dag. ”Hon var en så fin mamma. Så omtänksam och kärleksfull”, säger han.

Samtidigt i Sandviken stod Mika och målade sitt hus när telefonen ringde och han fick höra att hans syster skjutits till döds. Hans storasyster som alltid var rolig och påhittig, kanske lite för spontan för sitt eget bästa.

– Hon var otroligt rolig när hon drog igång. Hon hittade alltid på ett smeknamn på alla och hade sina egna slang och ord för olika saker. Jag har skrattat så mycket med henne. Men vi har bråkat med.

När Tanya dog hade de varit osams under en tid. En skitsak hade gjort att de tappat kontakten.

– Det hade alltid varit jag som fick ta första steget till att bli sams när vi blev osams. Den här gången gjorde jag inte det. Det ångrar jag stort idag. Hade saker blivit annorlunda då? Hade jag kunnat övertala henne att inte flytta till Färila till att börja med om vi haft kontakt?

Mika delar något med många i liknande situation, när en anhörig mördats. Alla obesvarade frågor, känslor av skuld och den ständigt malande känslan om man kunde gjort mer.

Men i Tanyas fall fanns inga tydliga varningstecken, inget som tydde på att hon fruktade för sitt liv. Skotten i magen kom på många sätt som en blixt från klar himmel.

”Omtänksam och kärleksfull”

Mika har fått tillstånd från resten av familjen – Tanyas barn, deras pappor, hennes syskon och föräldrar – att berätta om systern och det som hände henne. De har inte glömt henne och vill inte att andra ska göra det heller. Mika talar för hela familjen, säger han, när han beskriver saknaden efter Tanya.

– Hon var en så fin mamma. Så omtänksam och kärleksfull. Och hon hade en sån energi. Vid sidan av jobbet var hennes stora passion hästar. Hon red och dresserade, hon älskade verkligen hästar, säger Mika.

Den där julikvällen inleddes en helikopterjakt efter Magnus Persson. Mika beskriver hur allt kändes som en film, så overkligt. Han ringde Wilma.

– Hon var helt uppgiven. ”Mamma finns inte mer. Mamma är uppe i himlen”, sa hon om igen, säger Mika.

Polisens bild från brottsplatsen.
Polisens bild från brottsplatsen.
Magnus Persson hävdar att det var en olyckshändelse.
Magnus Persson hävdar att det var en olyckshändelse.

Till slut kunde Magnus Persson gripas hemma hos sin bror. I december dömdes han till livstids fängelse för mordet på Tanya. Rätten ansåg att även om handlingen inte föregåtts av någon nämnvärd planering så visade han en särskild hänsynslöshet när han mördade henne inför barnen.

”Ett beteende av detta slag – genom vilket man inte bara har tagit den dödades liv utan även förstört barnens – är så utomordentligt allvarligt att det har ett synnerligen högt straffvärde”, skrev Hudiksvalls tingsrätt.

– Barnen har haft det kämpigt. Det går ju inte att säga annat efter att en sådan här sak hänt. Som tur är har de bra pappor som tar hand om dem. Men ingen av oss, ingen i hela familjen, kommer ju någonsin kunna glömma det här. Och allra minst barnen, säger Mika.

Gärningsmannen, sin systers förövare, vill han inte tänka på. Det är för mycket hat där. Mika försökte se honom i ögonen under rättegången men han vågade aldrig möta hans blick tillbaka.

Men gärningsmannens mamma har han pratat med.

– Jag ringde henne för att säga att ingen av oss hyser något agg mot henne eller de andra i familjen. De har inte gjort något. Det här är inte deras skuld.

Publisert:

LÄS VIDARE