Lisa och Elin är två av Nytorgsmannens offer: ”Han tog sig rätten att förbruka min kropp”

Uppdaterad 2021-08-25 | Publicerad 2021-04-19

Lisa och Elin är två av de 21 kvinnor som Nytorgsmannen misstänks ha våldtagit.

För dem kom det som en chock när polisen ringde och de fick veta att deras förövare kan vara en av Sveriges värsta serievåldtäktsmän.

– Jag är inte bara en i statistiken. Jag är Lisa. Jag är en tjej som höll på att utbilda mig och som nu är sjukskriven för att en man valde att ta sig rätten över min kropp.

Lisa och Elin känner inte varandra och har aldrig mötts. Deras upplevelser är olika men båda misstänks de ha våldtagits av den så kallade Nytorgsmannen, en tidigare ostraffad 34-åring som kan ha utsatt så många som 21 kvinnor för sexuella övergrepp.

De flesta av kvinnorna han misstänks ha våldtagit var sovande eller medvetslösa. I många av fallen filmade han övergreppen. Genom de filmerna har offer efter offer kunnat identifieras, kvinnor som i flera fall inte visste att de våldtagits.

När Elin, som i verkligheten heter något annat, blev uppringd av polisen i oktober kunde hon knappt tro det hon hörde.

– Det är sånt som händer på film. I verkligheten ska inte en man kunna våldta 21 kvinnor innan han åker dit. Han verkade ju vara en helt vanlig kille, säger hon.

Lisa är en av de 21 kvinnor som mannen misstänks ha våldtagit. ”Jag är inte bara en i statistiken” säger hon.

”Han flinade bara”

För Elin skedde det anmälda övergreppet på en fest hemma hos Elin och hennes sambo, 34-åringen var medbjuden av gemensamma vänner. Elin somnade under festen, när hon vaknade var hans fingrar i henne.

– Det tog några sekunder innan jag förstod vad som hände. Jag skrek till men han flinade bara.

Hennes sambo kastade ut 34-åringen ur lägenheten. Men någon anmälan gjorde Elin inte då.

Precis som Lisa har hon dåliga erfarenheter och trodde inte att det skulle leda till något.

– Sedan valde mina vänner hans sida, de trodde jag hittade på. När så många tvivlade på mig så började jag själv tvivla och jag började tänka, kanske hände det inte?

Lisa blev uppringd av polisen i mars. Utredarna hade, när de gått igenom 34-åringens telefon, hittat en chatt mellan henne och honom. En chatt där hon beskriver den våldtäkt han utsatte henne för 2017.

Lisa kände nämligen 34-åringen. De träffades redan 2014 när hon var 19 år och 2017 inledde de en form av relation. Han hjälpte och stöttade henne efter ett annat övergrepp hon varit med om.

– Han var rolig och snäll. En ganska vanlig kille på många sätt. Och han visste vad jag varit med om vilket jag tycker gör det han sen gjorde ännu värre.

I december 2017 begick han ett övergrepp mot Lisa, det är en av våldtäkterna han nu misstänks för. Han utnyttjade henne när hon sov, gick över alla gränser, och efter det bröt Lisa med honom direkt.

– Men jag anmälde honom inte då. Dels trodde jag att det bara var jag som varit utsatt och efter att en gång tidigare ha anmält en våldtäkt utan att bli trodd så trodde jag heller inte att det var någon idé, att han ändå skulle gå fri.

Lisa är 26 år och i dag sjukskriven med diagnosen PTSD, posttraumatiskt stressyndrom. Efter våldtäkten 2017 försökte hon gå vidare men när polisen ringde revs allt upp igen. Alla minnen och känslor.

– Han tog sig rätten att förbruka min kropp. Jag vill inte dö men jag vill heller inte leva i den här kroppen, den är inte min längre. Jag önskar att de som begår övergrepp förstår vilken skada de gör. Att aldrig kunna se på själv igen som man tidigare gjort, i varken kropp eller själ. Att känna sig så smutsig att man skrubbar och skrubbar men kommer aldrig att kunna känna sig ren. Jag skulle vilja fråga honom, hur fan kunde du?

”Verkade vara en vanlig snubbe”

Både Lisa och Elin vill berätta, trots att de båda under respektive intervju kämpar med orden och mot tårarna. Ingen av dem tycker att det är lätt att prata om det som hänt, men att det är viktigt att fokus hamnar rätt, på offren och det de varit med om.

– Jag är inte bara en i statistiken. Jag är Lisa. Jag är en tjej som höll på att utbilda mig och som nu är sjukskriven, som stundtals velat dö, för att en man valde att ta sig rätten över min kropp.

– Kvinnor har bara varit ett objekt som han använt. Kvar är någon i tusen bitar som måste plocka ihop sig själv, om man ens har kraften kvar till att vilja leva, för att en man velat mätta sina sjuka behov. Jag har en partner i dag som det tagit mig lång tid att lita på, och kanske kommer jag aldrig kunna lita på honom helt fullt ut. Det har min förövare tagit från mig.

Den misstänkte 34-åringen är tidigare ostraffad.

Om inte den 34-årige mannen hade misstänkts för ett narkotikabrott, där hans telefon tömdes och filmerna av övergreppen hittades, kunde han fortfarande varit på fri fot. De 21 målsägande som just nu ingår i förundersökningen kunde varit än fler.

För både Lisa och Elin är det en svindlande tanke.

– Han verkade vara en så vanlig snubbe. Ingen ensamvarg. Ingen som hade svårt att få vänner. Jag undrar så vad som drev honom till detta, säger Elin.

”Har förstört min trygghet”

Lisa hoppas att fallet ska bli en ögonöppnare för myndigheter. Hon tycker att omhändertagandet av våldtagna kvinnor måste bli bättre, både i den akuta fasen och i eftervården. Och att det måste bli lättare att få gärningsmän fällda.

– Jag vill inte att fler ska behöva känna som jag, en uppgivenhet att inte anmäla för att det ändå inte kommer att hjälpa. Alla brott ska ju anmälas. Men det är inte lätt att anmäla ett sexualbrott, du blir skärskådad, det är en ganska förnedrande process och så är risken stor att ingen döms ändå, säger hon.

Elin vill att fler ska förstå hur ett övergrepp påverkar den som utsätts, kanske för alltid. För henne har livet förändrats. Hon har bytt stad och försöker sakta lära sig att lita på människor igen.

– Att våldtas i sin egen säng, den plats där man ska vara trygg, var fruktansvärt och har förstört min trygghet. Jag har fortfarande svårt att sova om nätterna.

Inte bara övergreppet satte spår i henne utan även det faktum att hon inte blev trodd av personer hon såg som vänner.

– Om man har någon i sitt liv som berättar måste man ta det på allvar. För det är inte lätt att berätta, det är fruktansvärt svårt och man skäms så mycket.

Nekar till brott

Åtalet mot den så kallade Nytorgsmannen planeras väckas i maj. Åklagaren väntar fortfarande in svar på flera tekniska undersökningar. Hur många av de 21 olika våldtäktsfallen som kommer att leda till åtal vet åklagaren ännu inte men nu verkar inte fler kvinnor tillkomma i ärendet.

– Såvitt jag kan bedöma har i princip alla kvinnor vi har på film och som mannen delgivits misstanke om identifierats, säger kammaråklagare Helena Nordstrand.

34-åringen nekar till brott. Hur han förklarar filmerna han spelat in är oklart, hans advokat vill inte uttala sig alls.

– Det kan finnas hundra anledningar till att han gjorde det han gjorde men ingen anledning kan försvara det han gjort mot mig, mot oss. Jag vill visa de andra tjejerna i det här, och andra tjejer i liknande situationer, att de inte är ensamma, säger Elin.