Coronapandemin

Sverige får drygt en miljon extra doser Pfizer-vaccin

Av: 

Adam Westin

NYHETER

Janssen-vaccinet pausas, men antalet Pfizer-doser utökas.

Sammantaget har Sveriges vaccintillgång stärkts i och med dagens besked, enligt Sveriges vaccinsamordnare.

– Nyheten om ytterligare doser av Pfizer är otroligt välkommen, säger Richard Bergström.

Vaccinnyheterna har duggat tätt det senaste dygnet.

I går meddelades att Johnson & Johnsons covid-19-vaccin Janssen pausas i USA, efter sex misstänkta fall av liknande biverkningar som rapporterats med Astra Zenecas vaccin. Samtliga drabbade är kvinnor och en av dem har dött.

Leveranserna till EU stoppades även, och i dag meddelade Folkhälsomyndigheten att Janssens vaccin sätts på paus även i Sverige.

”Sannolikt att Janssen kommer användas”

Enligt prognosen skulle Sverige få 1 250 000 doser av Janssen-vaccinet under april-juni. Totalt är kontraktet på 4,5 miljoner doser till Sverige, utspritt över året.

Vaccinsamordnare Richard Bergström tror att Janssen kommer att användas i Sverige.

– Jag tror att det är ganska sannolikt att det kommer att användas, men den stora frågan är ju till vilka. Det är möjligt att man väljer att ge det här mest till de som är lite äldre, för där är nytta/risk-profilen ännu mer tydlig. Eller också kommer det användas utan begränsningar. Det är ändå väldigt ovanliga biverkningar även om de är väldigt allvarliga, med ett dödsfall än så länge, säger Richard Bergström.

Sammantaget har Sveriges vaccintillgång stärkts i och med dagens besked, säger Sveriges Richard Bergström.

Janssen är det enda upphandlade vaccinet där det räcker att ta en dos, istället för två.

– Jag pratade så sent som i dag med några av vaccinsamordnarna, som nämnde att det var tänkt att användas inom Kriminalvården, bland hemlösa och papperslösa. Det är praktiskt när det bara är en dos, eftersom många av de människorna inte finns i systemen. Personer inom Kriminalvården finns ju i systemet, men det är inte säkert att de är på samma ställe tre månader senare.

Drygt en miljon extra doser

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen meddelade i dag att ytterligare 50 miljoner doser av Pfizers vaccin kommer att levereras till EU under andra kvartalet, april–juni.

Sverige får 2,28 procent av detta, vilket innebär 1 140 000 doser.

– Det är ju väldigt dynamiskt det här. Men jag har också sagt tidigare att jag tror att Pfizer kommer överraska och komma fram med ytterligare volymer, just därför att det funkar så bra med den här anläggningen som de har, säger Richard Bergström.

Leveransproblem bakom Astra Zeneca-beslut

I dag meddelades också att EU inte utnyttjar optionen att förlänga kontraktet med Astra Zeneca, vilket Richard Bergström försäkrar inte har med biverkningar att göra.

– Det är eftersom Astra Zeneca ligger så mycket efter – vi skulle fått 300 miljoner fram till sommaren och nu får vi 100 miljoner, och så får vi resten utspritt under resten av året – så de där ytterligare 100 miljoner doserna skulle komma först nästa år. Och det är liksom inte relevant.

 

ANNONS

Nu kan du fynda bland Muminmuggar till rabatterade priser hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

LÄS VIDARE

EU väntas överge vaccinkontrakt med Astra Zeneca och Janssen

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Richard Bergström

Coronaviruset

Covid-19

Astra Zeneca

Pfizer

Johnson & Johnson