Elins syster: Det måste vara nog med kvinnomord nu

Patricias lillasyster Elin hann bara bli 18 och skulle precis ta sitt körkort när hon mördades. Sedan mordet på henne har ytterligare fyra kvinnor dött och nu måste något göras känner Elins syster.

– Det får räcka nu. Samhället måste göra mer, men även politikerna. Elins liv hade knappt hunnit börja.

Mordet på Elin Klinteberg skakade hela den lilla skånska orten Höör i slutet av mars. Den 18 år unga kvinnan, som var känd som en glad och sprallig tjej, försvann en natt.

Det fanns inga skäl att tro att hon skulle försvinna frivilligt, hon hade precis hunnit börjat leva. Hon skulle snart ta sitt efterlängtade körkort. Hon älskade livet.

När Elin hittades död efter att en stor mängd frivilliga ställt upp för att leta efter henne gick luften ur hela samhället.

En 26-årig man har erkänt att han tog Elins liv och sitter häktad misstänkt för mordet. Sedan Elin hittades död den 31 mars har ytterligare fyra kvinnor dött, i alla fallen misstänks mord.

Fem kvinnor på tre veckor

En nybliven mamma i Älta.

En niobarnsmamma i en gångtunnel i Linköping.

En mamma i en lägenhet i Huddinge.

En kvinna mitt på öppen gata i Alvesta.

Patricia Klinteberg, 28, har följt rapporteringen samtidigt som hon och familjen har jobbat med sin egen stora sorg efter systern. Ilskan har växt i henne.

– Något måste göras. Ingen ska behöva gå och leva otrygg. Efter allt detta inser man hur skört livet är. Att allt kan hända vem som helst. Det ska inte behöva vara så. Sjukdom, olyckor osv går inte att komma undan – men våldet, att någon tar sig rätten att på något sätt göra någon annan illa, att bestämma om någon ska få leva eller inte – det måste få ett stopp.

Elin blev bara 18 år.
Elin blev bara 18 år.
Patricia med lillasyster Elin.
Patricia med lillasyster Elin.

Patricia Klinteberg tycker det är viktigt att komma ihåg att bakom varje siffra i statistiken finns en familj i sorg och en person som för alltid kommer att saknas. Elin har en mamma och en pappa, syskon och vänner, som alla fortfarande försöker bearbeta chocken av att hon så hastigt stals ifrån dem.

– Elin var min glada, spralliga lillasyster som äntligen hade hittat rätt i livet. En utbildning och skola hon trivdes på och där hon kunde växa och få sig en framtid. Hon var så annorlunda jämfört med andra tonåringar – hon vågade verkligen vara sig själv, på alla plan, och gjorde sig aldrig till för att vara någon annan till lags. Hon brydde sig så mycket om andra och var så klok, säger Patricia.

”Livet hade knappt hunnit börja”

Hon tycker att straffen borde bli högre och att fler måste sluta upp för att visa att det är nog nu.

– Vart går allt fel? Samhället måste göra mer, men även politikerna. Vi alla har ett ansvar. Men ingen tar det. Det räcker nu.

Hon önskar även att våldsamma personer skulle kunna fångas upp tidigare.

– Eftersom jag är så full av hat vad gäller dessa män har jag inget vettigt att komma med om vad som borde göras och när. Men någonstans borde det gå att fånga upp dessa individer tidigt och sätta in resurser då. Friska människor gör inte såna här typer av brott.

En månad innan Elin mördades hade hon och Patricia en tjejkväll tillsammans. Patricia bor vanligtvis i Göteborg men när hon hälsade på i Skåne passade de på att ses. Det är ett minne hon kommer vårda i resten av sitt liv säger hon.

– Jag är så glad jag fick den stunden med henne och att jag fick chansen att prata med henne mer på djupet om livet, och få känna att hon hade hittat rätt, att hon var glad och lycklig.

– Hade hon inte blivit utsatt för detta hemska, om hon fortfarande hade funnits hos oss, hade hon snart tagit sitt körkort och om ett år hade hon tagit studenten och livet hade fått börja på riktigt för henne. 18 år. Tänk. Bara 18 år. Livet har ju knappt hunnit börja då.

Patricia, hennes lilla dotter Jolie, och Elin.
Patricia, hennes lilla dotter Jolie, och Elin.
Blommor i Höör efter att Elin hittats död.
Blommor i Höör efter att Elin hittats död.
Publisert:

LÄS VIDARE