Coronapandemin

Våldsamma upplopp efter utegångsförbud i Nederländerna

Av: 

Petter J Larsson

NYHETER

AMSTERDAM. Utegångsförbud efter klockan 21 – för första gången sedan andra världskriget.

Då utbröt våldsamma upplopp på flera platser i Nederländerna.

– Om det fortsätter är vi på väg mot inbördeskrig, säger staden Eindhovens borgmästare John Jorritsma.

Kring 20.30-tiden på kvällen tystnar Amsterdam helt. Några sista spårvagnar, några sista cyklister. Efter klockan 21 råder sedan i lördags utegångsförbud – med poliser på gatan som ser till att det följs. Det är första gången landet tagit till en liknande åtgärd sedan andra världskriget.

Den som bryter mot lagen tvingas betala 95 euro (cirka 950 kronor) i böter. Och vid en snabb anblick av huvudstadens annars så myllrande stadskärna ser restriktionerna ut att följas.

Brandmän släcker en brand i ett fordon som tänds av upploppsmän i Haarlem, Nederländerna. Grupper av ungdomar har konfronterat polisen i flera holländska städer. De protesterar mot utegångsförbudet genom att vandalisera, kasta fyrverkerier och starta bränder. Under måndagskvällen använde polisen vattenkanoner och tårgas mot demonstranter i hamnstaden Rotterdam.
Stenkastande demonstranter och kravallpolis drabbar samman i Haarlem.

Våldsamma upplopp

I helgen möttes de nya strama åtgärderna av protester och upplopp i flera nederländska städer. Över 200 personer greps i landet när polis och demonstranter drabbade samman, enligt BBC.

– Detta har ingenting att göra med att protestera. Det är kriminellt våld och vi kommer att behandla det som sådant, sa Nederländernas premiärminister Mark Rutte på måndagen, enligt BBC.

”Min stad gråter”

I Amsterdam utbröt protester på flera platser. I Eindhoven attackerade demonstranter polis med fyrverkerier och golfbollar, gömda bakom barrikader byggda av brinnande cyklar. De plundrade snabbköp och slog in skyltfönster och kravallpolisen svarade med tårgas.

– Min stad gråter och jag också, sa Eindhovens borgmästare John Jorritsma på söndagskvällen, enligt Daily Mail.

Han kallade demonstranterna för ”jordens avskum”.

– Jag är rädd för att om vi fortsätter i denna riktning så är vi på väg mot ett inbördeskrig.

Brände testcenter

På flera platser attackerades polisbyggnader. I Enschede kastade demonstranter stenar mot ett sjukhus och i byn Urk sattes ett testcenter för covid-19 i brand.

– Branden på ett testcenter i Urk går över alla gränser, säger Nederländernas hälsominister Hugo de Jonge enligt BBC.

På måndagskvällen fortsatte protesterna mot nedstängningen i flera nederländska städer. Tågtrafiken till Den Bosch stoppades efter våldsamma upplopp och i sociala medier spreds på måndagskvällen filmklipp på demonstranter som välte bilar eller plundrade butiker, skriver RTL.

Enligt polisen i Rotterdam attackerades kravallpolis på måndagskvällen av hundratals ungdomar som kastade stenar och fyrverkerier mot dem, vilket de besvarade med tårgas för att skingra massorna.

Det tätbefolkade landet med strax över 17 miljoner invånare hade på måndagskvällen över 966 170 bekräftade fall av covid-19 och 13 685 rapporterade dödsfall, enligt John Hopkins University.

 

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Ett testcenter för covid-19 sattes i brand i den holländska fiskebyn Urk i lördags. Samtidigt drabbade demonstranter och polis samman i flera andra städer i landet.
Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Mark Rutte

Amsterdam

Nederländerna

Rotterdam

Petter Larsson