President Biden: låt oss enas mot hatet

Grim Berglund/TT

Publicerad 2021-01-20

USA:s president Joe Biden inledde sin mandatperiod med en vädjan.

– Vi måste enas för att bekämpa våra fiender: ilska, förbittring, hat, extremism, sade Biden i sitt första tal.

Vicepresident Kamala Harris skriver historia som landets första kvinna på posten.

Washington DC och USA stod i stort sett stilla klockan tolv på dagen lokal tid då Joe Biden svors in som president på Kapitoliums trappa.

I mörk rock och ljusblå slips stod Biden till slut framför Högsta domstolens chefsdomare John Roberts. Bibeln som han höll handen har tillhört familjen sedan förrförra århundradet, men i sitt tal blickade Biden framåt, nästan bara framåt.

– Demokratin är skör, sade han och konstaterade att klyftorna mellan fattiga och rika, stad och land, politiska motståndare måste överbryggas.

– Vi måste få ett slut på detta ociviliserade (inbördes)krig mellan röda och blå, fortsatte han med hänvisning till färgerna för republikaner och demokrater.

Men aldrig, under talet, nämnde han sin företrädare vid namn.

Tyst moment

Sedan ville Biden att de omkring tusen inbjudna, bland dem tidigare presidenter som Barack Obama, George W Bush och Bill Clinton, att tystna för en bön:

– Vi har gått igenom så mycket. Min första handling som president är att be er alla att förena er i en tyst minut över dem som avlidit detta år i pandemin, sade Biden.

I den officiella ceremonin ingick nationalsången som sjöngs av Lady Gaga, klädd i rött med en stor fågel som brosch. Annars inga flagranta utspel; inga fyrverkerier eller storslagna symboler kantade ceremonin.

Jennifer Lopez framträdde med två sånger och Garth Brooks sjöng Amazing grace.

Joe Biden lyfte sedan handen, och upprepade eden som gör honom till USA:s president efter en turbulent tid för den amerikanska demokratin.

– Vi alla, vi detta folk, söker ett bättre land, sade Biden från trappan till Kapitolium.

– Vi måste vidare, framåt. Det är mycket att reparera, hela och läka, fortsatte han i sitt tal.

Då hade Kamala Harris, efter tidsschema, svurit eden inför Högsta domstolens domare Sonia Sotomayor.

Hög säkerhet

Ceremonin inleddes av officianten:

– Välkomna till USA: 59:e installationsceremonin, sade senator Amy Klobuchar, demokrat från Minnesota.

– Det här är ögonblicket då vi ska vårda det vi har. För två veckor sedan tog sig en mobb in här, och försökte förstöra. Men i dag är en dag då demokratin reser på sig, skakar av sig dammet och fortsätter mot målet: rättvisa åt alla, fortsatte Klobuchar i sitt inledningstal, som innehöll ovanligt starka politiska utspel för en presidentceremoni.

River upp företrädarens arv

Timmarna efter sitt tillträde väntas den 78-årige demokraten sätta sitt namn på en rad presidentordrar som river upp delar av det politiska arv som Trump lämnar efter sig. Bland annat ska Biden återansluta USA till Parisavtalet och Världshälsoorganisationen (WHO) och stoppa "murbygget" mot Mexiko, Trumps benämning på förstärkningen av olika barriärer längs USA:s södra gräns.

Två viktiga personer saknades vid ceremonin, och frånvaron var talande för dessa tider:

Tidigare presidenten Jimmy Carter, 96 år, hade lämnat återbud på grund av coronapandemin och risken att bli smittad.

Och så avgående president Donald Trump som bojkottade ceremonin och i stället flög till sitt privatboende i Florida. Trumps frånvaro gjorde honom till den första avgående presidenten sedan Andrew Johnson 1869 som inte deltog vid ceremonin.