Island

Vulkanutbrott på Island

Av: 

Nora Fernstedt

Lina Thorén

Anna Sjögren

Linus Lindgren

NYHETER

Ett vulkanutbrott pågår på sydvästra Island, i närheten av huvudstaden Reykjavík.

Alla stor vägar i närheten av vulkanen har stängts av och flygbolagen uppmanas att vara beredda på att ställa in sina flygningar till landet.

Utbrottet ska ha startat strax före klockan 22:00 i dalen Geldingadalur vid Fagradalsfjall. Dramatiska bilder visar hur himlen färgats röd.

Området, som ligger ungefär 25 kilometer från Reykjavík, är känt för sin vulkaniska aktivitet. Där ligger bland annat Islands största turistattraktion Blå lagunen, där turister badar i svavelosande vatten naturligt uppvärmt av vulkanerna.

Islands största tidning Morgunblaðið rapporterar att alla huvudvägar i området nu har stängts av. Boende i närheten uppmanas ta det lugnt, hålla sig borta och följa nyhetsrapporteringen.

Flygtrafiken till och från landets internationella flygplats Keflavik är i gång, men vägen till och från flygplatsen är avstängd. Flygbolagen uppmanas hålla ett extra öga på prognoserna och vara beredda på att ställa in flygen till landet om läget förvärras.

Utbrottet i dagsljus
Vulkanutbvrottet utanför Reykjavík

Förvarnade

Bland boende i byn Grindvik, som ligger i närheten av vulkanen, fanns det en oro för att läget skulle förvärras under natten.

– Jag litar på experter som säger att det här inte kommer att hota boende, men man måste vara konstant på helspänn och vänta med andan i halsen, sa en boende i Grindvik till tidningen Frettabladid.

Boende i vissa områden befaras drabbas av gasföroreningar i vulkanutbrottets spår. Under natten har Islands meteorologiska myndighet varit på plats för att ta prover från lavan för att mäta gasens omfattning och koncentration, men inga resultat har ännu rapporterats från mätningen.

Varnar folk från att vistas i området

Den meteorologiska organisationen IMO uppger att personer setts i området närheten av vulkanen och går ut med en varning till allmänheten.

”Vi vill påminna folk om att det här området är farligt, både på grund av luftföroreningar från utbrottet och för att landskapet kan vara svårt att navigera i”, skriver IMO på sin hemsida.

IMO har noterat tusentals skalv i regionen de senaste veckorna, vilket tolkats som ett tecken på att vulkanerna vaknat. Enligt myndigheterna har vulkanens spricka växt från att vara 500 till 700 meter lång, till att vara upp till en kilometer lång.

För drygt två veckor sedan gick myndigheterna ut med en varning om att ett utbrott kunde vara på väg, men inga människor har evakuerats.

Lugnare under lördagen

Det här är första gången på omkring 900 år som en vulkan i det här området har fått ett utbrott.

På lördagsmorgonen rapporterar Morgunblaðið att utbrottets aktivitet har minskat kraftigt. Inga hus, människor eller annan bebyggelse uppges vara i fara just nu.

Klockan 15 svensk tid kommer en presskonferens att hållas.

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!


Stryktipset i sista stund: ”Spika City – drömmen blir sann” | Rygga systemen här
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Island

ÄMNEN I ARTIKELN

Island

Vulkaner