Coronaviruset

Tyskland stänger ner – detta gäller

Av: 

Elle Kari Karlsson

NYHETER

Tyskland stänger ner över jul och nyår.

Bland annat måste butiker hålla stängt, skolor stänger ner och det blir förbjudet att dricka alkohol på offentliga platser.

– Ytterligare åtgärder i kampen mot coronaviruset är nödvändiga, säger förbundskansler Angela Merkel.

Efter många turer och diskussioner mellan förbundskansler Angela Merkel och ledarna för landets delstater är det bestämt: Tyskland stänger ner nästan en månad, mellan 16 december och 10 januari.

På söndagens presskonferens berättar förbundskansler Angela Merkel att merparten av landets butiker behöver stänga ner, det är bara butiker som säljer nödvändiga varor, så som mat och medicin får hålla öppet.

Landets skolor kommer hållas stängda under perioden. Enligt tidningen Bild upphör obligatorisk närvaro på skolor den 16 december, med vissa undantag för examensklasser.

Frisörsalonger stängs också ner, att dricka alkohol på offentliga platser kommer förbjudas, och arbetsgivare ombeds ge sina anställda ökade möjligheter att jobba hemifrån.

På presskonferensen säger Merkel att de nuvarande covidreglerna i landet inte har lyckats minska infektionstrycket och att det därför är nödvändigt att införa strängare åtgärder för att minska social kontakt mellan människor.

De senaste sex veckorna har Tyskland varit delvis nedstängt med stängda barer och restauranger. Men restriktionerna har varierat mellan olika delstater, där vissa haft striktare regler än andra. Nu blir det lika för alla.

Landets smittskyddsmyndighet uttryckte nyligen en försiktig optimism kring smittläget och uppgav att kurvan håller på att plattas ut.

Men RKI-chefen Lothar Wieler varnar för att läget snabbt kan förändras. Smittspridningen i Tyskland har den senaste tiden sett alltmer dyster ut, med nya dygnsrekord och överbelastade sjukhus.

– De ökande siffrorna är oroande, sade Wieler i torsdags.

Stilla natt, ensamma natt?

På onsdag inleds den stränga nedstängningen och Tysklands befolkning undrar hur det kommer bli i jul.

Enligt uppgifter till tidningen Bild fattades nyss beslut om vad som gäller under helgerna.

Utöver det egna hushållet får tyskarna bjuda in ytterligare fyra personer till julfirandet - men bara nära familjemedlemmar. Dessa inkluderar: makar, sambos, partner och syskon med familj.

Angela Merkel vädjade till tyskarna att om de bjuder in andra familjemedlemmar över jul måste de se till att minska sociala kontakter i god tid. Därför bör därför finnas en så kallad "skyddsvecka", uppgav Merkel, genom att minska sociala kontakter minst fem till sju dagar före släktträffar.

Däremot blir det inga lättnader på nyårsafton och förbundskanslern bekräftade ett nytt förbud mot försäljning av pyroteknik (raketer och smällare) under nyårsafton.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

Tyskland

Angela Merkel

Jul

Nyårsafton