Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Konrad, Kurt

EU hotar att straffa Belarus efter dödsfall

Publicerad 2020-11-13

Människor protesterade även på fredagen i Belarus huvudstad Minsk sedan en 31-årig regimkritiker dött i staden.

Sedan ännu en regimkritisk demonstrant dött i Belarus hotar EU med nya straffsanktioner mot president Alexandr Lukasjenko och hans styre i Minsk.

– Detta är en upprörande och skamlig följd av de belarusiska myndigheternas handlingar, säger Peter Stano, talesperson för EU:s utrikeschef Josep Borrell.

Den 31-årige mannen dog på torsdagen efter att ha opererats i flera timmar på ett sjukhus. Han hade då under ett gruff konfronterats av poliser på ett torg i Minsk. Hans skador uppstod, "enligt rapporter, genom civilklädda polisers brutalitet", säger Stano.

Massdemonstrationerna har pågått i Belarus efter det starkt ifrågasatta valet den 9 augusti. Sedan den auktoritäre ledaren Lukasjenko utropat seger har hundratusentals belarusier demonstrerat med krav på presidentens avgång.

Regimen ansvarig

Tusentals har gripits och vittnesmålen om misshandel och tortyr hos polisen är många. Redan tidigare har flera oppositionella dött, och 31-åringens död har nu återigen fått människor att protestera på gator och torg.

Stano nämner att EU anser att belarusiska myndigheter är ansvariga för våld mot sin egen befolkning och för en atmosfär där "laglösa, våldsamma handlingar kan inträffa".

Han säger också att Bryssel kräver att alla orättfärdigt gripna i Belarus, däribland politiska fångar, omedelbart släpps och att alla brott mot de mänskliga rättigheterna utreds samt att de ansvariga lagförs på ett öppet och korrekt sätt.

"Ytterligare sanktioner"

Stano viftar också med sanktionsvapnet:

– Europeiska unionen har redan infört sanktioner mot 55 individer som är ansvariga för våldsamt förtryck och hot, och står redo att införa ytterligare sanktioner.

Lukasjenko och flera andra höga statliga företrädare har sanktioner riktade mot sig.

Oppositionsledaren och presidentkandidaten Svetlana Tichanovskaja, som lever i exil i Litauen, säger att en tyst minut bör hållas för 31-åringen.

– Låt oss göra det för en man som dödades för att han ville leva i ett fritt land, säger hon.