Coronapandemin

74-åriga paret fick vaccintid – men nekades i dörren

Vaccinsamordnaren kommer se över de tomma tiderna

Av: 

Adam Westin

NYHETER

Kjell och Yvonne Billstam är båda 74 år, men kunde boka tid för vaccinering.

På plats nekades de sprutan – trots att lediga tider funnits i överflöd under hela påskhelgen.

– Om det var ont om tider och vaccin vore det inga problem. Men det är ju inte det, säger Kjell Billstam.

Denna vecka öppnade vaccineringen för åldersgruppen 75–80 i region Stockholm.

Trots att vaccineringen av äldre gått långsammast av alla regioner så har det varit motsatsen till strykande åtgång på tiderna under påskhelgen, vilket Aftonbladet rapporterat om. Stockholmsmässan har haft ett tusental lediga tider och personalen rapporteras ha suttit sysslolös.

Stoppades på Karolinska

Många har frågat sig varför inte något yngre personer än de som är födda 1946 eller tidigare kunnat nyttja de lediga tiderna.

Paret Kjell och Yvonne Billstam råkar båda vara födda i februari 1947. Tidigare i veckan kunde de boka in sig för vaccinering i appen ”Alltid Öppet”.

– När man får det bekräftat från appen att ens tid är bekräftad, då tror man ju att man har en tid, naturligtvis. Och vi har inte haft en tanke på att krypa före i kön. Ser man tiderna så tror man ju att man ska boka. Min syster är ett år yngre än mig och hon kunde inte se dem, säger Kjell Billstam, 74.

På söndagsmorgonen åkte paret in från sommarstället till vaccinmottagningen på Karolinska sjukhuset i Solna.

– När jag kom in så tittade de på legitimationen för att se att jag var listad, och det var jag ju. Men så säger de att ”du är ju inte 75 år”. Nej, säger jag, ”men det gick ju att boka?”. Men det var ju bara att gå därifrån.

Kjell Billstam och Yvonne Billstam understryker att de inte velat tränga sig i vaccinkön – utan antog att det var deras tur eftersom det gick att anmäla sig i ”Alltid Öppet”.

”Man blir ju lite sur”

Med tanke på alla lediga tider har paret svårt att förstå att de inte kunde få vaccineras.

– Vi har var isolerade i ett år nu. Vi går inte till frisören, inte till affären, ingenting, och hade sett framemot det här. Jag vill inte säga att jag blir förbannad, men man blir ju lite sur om man säger så.

Kjell och Yvonne Billstams upplevelse blir än mer underlig av att Karin Ricklid som Aftonbladet intervjuade i helgen är född i januari 1947 – men ändå fick vaccinera sig.

– Den här appen är ju i landstingets regi. Att de inte har koll på den då? Jag förstår inte, det är ingen samordning alls. Ser det ut så i Sverige i dag? Man börjar ju fundera, säger Kjell Billstam.

Bank-id behövs inte på vårdcentralerna

Region Stockholms vaccinsamordnare har inga kommentarer till fallen av personer födda 1947 som antingen fått eller nekats vaccin.

– Det är de som är födda 1942-1946 som ingår i den gruppen som vi arbetar mest intensivt med, säger Magnus Thyberg.

Magnus Thyberg, Region Stockholms vaccinsamordnare.

För att vaccinera sig på vaccinmottagningarna under påsken har det krävts bank-id – vilket äldre personer ofta saknar. Enligt statistik från SCB har 28,7 procent av alla äldre än 81 år mobilt bank-id, och 65,3 procent av alla i åldersgruppen 71–80. En något högre andel har bank-id på dator.

Magnus Thyberg understryker att merparten av vaccinationerna sker på vårdcentralerna, vilket inte kräver bank-id. Och information till alla Stockholmare som är födda 1942-1946 ska skickas ut i veckan per brev.

– Det här som vi gjort under påsken har varit ett komplement, för att vi haft möjlighet till det. Sedan har vi sett under helgdagarna att framförallt morgontiderna har varit svåra att få uppbokade, säger Magnus Thyberg.

På vårdcentralerna vaccinerades omkring 15 000 per dag i mitten av förra veckan, enligt vaccinsamordnaren.

Så många äldre har vaccinerats i Stockholm

Region Stockholm kommer se över varför många tider inte utnyttjades under påskhelgen. Men det är inte aktuellt i nuläget att tidigarelägga vaccinationen för nya åldersgrupper.

– Det är en fråga som vi kommer följa från dag till dag. Nu är det ganska korta tidsperioder mellan olika åldersgrupper, och vi kommer behöva ha parallella vaccinationer i gång av flera åldersgrupper samtidigt för att nyttja den kapacitet som finns, säger Magnus Thyberg.

84,9 procent av alla som är 80 år och äldre i Region Stockholm har fått en första dos av vaccin mot covid-19. 33 procent av 80-plussarna har fått andra dosen.

I åldersgruppen 75-80 år har 48,8 procent fått första dosen, och ett mindre antal personer har fått andra dosen, enligt vaccinsamordnaren.

– Det är viktigt att vi fokuserar på de åldersgrupper som är äldst, så att de får god tillgång till vaccinationstider och bra möjlighet att vaccinera sig.

ANNONS EXTERN LÄNK

Klicka hem dina munskydd enkelt här - handla hos MEDS.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Så går det med vår vaccinationsprocess nu

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Region Stockholm

Stockholm