Fredrick Federley lämnar politiken

EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) lämnar politiken.

”Jag har fallit i bitar och behöver samla ihop mig själv”, skriver han på Facebook.

Detta efter att det kommit fram att en närstående till Federley dömts för bland annat våldtäkter mot barn.

Fredrick Federley har suttit i EU-parlamentet för Centerpartiet i flera år och varit ett av partiets tyngsta namn. Nu tar han en paus från politiken.

“Jag har fallit i bitar och behöver samla ihop mig själv” skriver han själv på Facebook.

Federley skriver vidare att anledningen till hans avgång är att en person som tidigare stått honom nära är dömd för oerhört allvarliga brott.

”Det skrivs på vissa sajter nu att en person som tidigare stått mig nära är dömd för oerhört allvarliga brott. Det är tyvärr sant. De brott han har begått är rakt igenom fruktansvärda, obeskrivliga och helt oförlåtliga. Vi har nu gått skilda vägar”, skriver den tidigare centerpolitikern på Facebook.

Brotten som den närstående personen dömts för är grov våldtäkt mot barn, vilket ska ha ägt rum 22 gånger. Personen har även begått grova sexuella övergrepp mot barn vid två tillfällen, samt flera sexuella ofredanden och grova barnpornografibrott. 

Barnen i fråga var vid tillfället under tio år gamla, enligt domen som Aftonbladet tagit del av.

Centertoppen och EU-parlamentarikern Fredrick Federley.
Centertoppen och EU-parlamentarikern Fredrick Federley.

”Jag har under längre tid mått väldigt dåligt, vilket har eskalerat den senaste tiden. Jag känner att jag just nu inte kan fokusera på mitt politiska uppdrag. Jag har fallit i bitar och behöver samla ihop mig själv, läka och hämta styrka”.

“Jag har därför fått stöd av vården och träffat en psykolog som har konstaterat att jag inte är arbetsför, att jag helt enkelt har gått in i en vägg. Mitt fokus nu kommer ligga på att återhämta mig, koppla bort politiken och för att kunna komma tillbaka hel och med nya krafter längre fram”.

Centerpartiet: Avskyvärda brott

Federley är just nu aktuell i SVT-programmet ”Bryssel Calling” som följer fyra svenska EU-parlamentariker bakom kulisserna i maktens korridorer.

Aftonbladet söker Fredrick Federley.

Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson kommenterar avgången i ett mejl:

”Vi ser naturligtvis mycket allvarligt på detta. Det är verkligen helt avskyvärda brott som den här personen är dömd för. Fredrick Federley har under en längre tid mått dåligt, vilket har eskalerat den senaste tiden. Det gör att han i nuläget har svårt att fokusera på sitt politiska uppdrag. Han har fått stöd av vården, har träffat en psykolog och kommer nu att ansöka om sjukfrånvaro från EU-parlamentet.”

Fredrick Federley.
Fredrick Federley.
Centerpartiets partieldare Annie Lööf och EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C).
Centerpartiets partieldare Annie Lööf och EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C).
Publisert: