Mejla

My Rohwedder

Lööf försöker locka besvikna väljare från L och KD

NYHETER

Centerledaren Annie Lööf går till hård attack på de forna allianskollegorna som nu valt att samarbeta med SD.

I sitt tal i Almedalen framhäver Lööf Centerpartiet som det nu enda borgerliga parti som inte kommer släppa in Sverigedemokraterna i värmen.

– Menar man allvar med att man vill värna ett öppet, jämställt och frihetligt Sverige. Då samarbetar man inte med ett sånt parti, säger Annie Lööf i sitt tal.

Imorgon onsdag kommer Annie Lööf och Centerpartiet med största sannolikhet att trycka gult i riksdagen och släppa fram Stefan Löfven som statsminister. Varför, kanske du frågar dig? Då kan du lyssna på Annie Lööfs tal under den digitala Almedalsveckan där hon i 25 minuter förklarar sitt partis ideologiska bevekelsegrunder för detta.

I den regeringskris vi nu befinner oss i har Centerpartiet vid flera tillfällen varit det parti som stått med den heta potatisen i handen och pekats ut som både lösningen och skulden till en allt mer fördjupad regeringskris.

Annie Lööf har uppvaktats både från höger och vänster och fått kritik för att hårdnackat stått kvar vid sin något floskelanstrukna fras om samarbeten i den breda politiska mitten. I sitt tal försöker hon förklara varför hennes parti ser ett samarbete med partier som samarbetar med SD som uteslutet och hon riktar stenhård kritik mot de partier (läs forna allianskollegor) som öppnat upp för ett sånt samarbete.

Jakten på väljarna

Ideologiska tal brukar vanligtvis dyka upp när det inte händer så mycket annat i politiken, i mellanlägen.

När det närmar sig ett val eller när det blåser upp till politisk strid, då älskar partiledare att ostört få rada upp sakpolitiska förslag och politiska framgångar i sina tal.

Men just nu är ideologin Centerns främsta argument. Det är det ideologiska ställningstagandet som gör att Centerpartiet står enda borgerliga parti som nu utesluter ett samarbete med Sverigedemokraterna. Och det vill Annie Lööf vara tydlig med för det är här som Centerpartiet hoppas att vinna nya väljare. Besvikna kristdemokrater och liberaler som inte vill vara med och släppa in SD i värmen.

Kan fortfarande fälla regeringen

Efter att Centerpartiet släppt fram Stefan Löfven som statsminister på onsdag har Centerpartiet meddelat att de kommer gå i opposition och lägga fram sin egen budget och ekonomiska politik i höst.

Samtidigt har Annie Lööf lämnat fönstret öppet för att kunna rösta på regeringens budget, om den innehållet tillräckligt mycket politik som tilltalar partiet. Om inte, kan hon vara med och fälla regeringen igen redan till hösten eftersom Stefan Löfven sagt att han avgår om hans budget inte går igenom i riksdagen.

ANNONS

Nya Mumin-muggarna med Lilla My och Stinky finns hos Cervera – förboka redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Av: 

My Rohwedder

Publisert:

LÄS VIDARE

Busch: KD centrum för politiskt kraftfält

ÄMNEN I ARTIKELN

Regeringskrisen 2021

Annie Lööf

Centerpartiet

Sverigedemokraterna

Almedalsveckan

Politik

My Rohwedder