Glaskupor stulna från Peter Plax grav

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Peter Plax mördades av en kompis när han var 16 år.

Nu har någon stulit två glaskupor från hans grav.

– Om den personen läser tidningen så får den gärna komma och ställa grejerna tillbaka, säger Dmitri Plax, Peters pappa.

Peter Plax föräldrar ville inte sätta en gravsten på sin sons viloplats.

– En gravsten känns så tungt och definitivt på något sätt, Peter var bara 16 år. Så jag ville göra något annat. Jag är ju bildkonstnär i botten så jag började teckna och skissa, och kom fram till att jag skulle bygga en båt. Något som är föränderligt och har en viss symbolik, säger Peters pappa Dmitri Plax.

De tre glaskuporna. Den mellersta innehåller stenar med hälsningar från Peters vänner. Glaskonstnärerna Sara Mannheimer och Simon Klenell och skulptören Anna Persson var med och tillverkade minnesmärket.
Foto: PRIVAT
De tre glaskuporna. Den mellersta innehåller stenar med hälsningar från Peters vänner. Glaskonstnärerna Sara Mannheimer och Simon Klenell och skulptören Anna Persson var med och tillverkade minnesmärket.

Första stölden upptäcktes i tisdags

Båten är byggd i betong och utsmyckad med tre glaskupor. I en av dem fanns små glasbubblor, blåsta och förseglade med pappan Dmitris och mamman Olgas utandningsluft. Den kupan och en till har under veckan stulits.

–  Först försvann den ena, det upptäckte vi i tisdags. I går upptäckte vi att den andra också försvunnit och då tog vi hem den tredje, säger Dmitri Plax.

Peter Plax mördades i augusti 2019. En jämnårig kompis lurade honom till en ödslig utsiktsplats i Sollentuna, där Peter höggs ihjäl med en yxa. Kompisen dömdes till rättspsykiatrisk vård för mord och förberedelse till mord av en annan person.

Foto: PRIVAT
Efter att två glaskupor stulits.

Dmitri Plax jobbar som regissör på Sveriges Radio. Han har skrivit en bok om sonen med titeln ”Peter” och talat om sin sorg i offentligheten.

Vad han känner inför att någon stulit delar av gravvården finner han inte orden till.

– Jag vet inte. Man blir bara frustrerad.

Utreds som brott mot griftefriden

Stölderna har anmälts till polisen, som rubricerar ärendet som brott mot griftefriden. Dmitri Plax önskar att den som stulit glaskuporna ställer tillbaka dem.

– Jag vet inte vem det är och jag behöver inte veta det. Men det är en väldigt konstig handling, för de där glasen är helt värdelösa någon annanstans än just på den platsen.

Foto: PRIVAT
Peter Plax.
Publicerad:

LÄS VIDARE