Delar varuhuset i två efter ny regel: Släpper lös kaos

Högst 500 får vistas i varuhus samtidigt – vilket fått Gekås att dela sitt varuhus i två.

Men det är svårt att få folk att följa coronareglerna enligt vd:n Patrik Levin.

– Jag tror inte man förstår vilket kaos man släpper lös med den här gränsen. Folk kommer ändå, säger han.

En vanlig helgdag under lågsäsong tar Gekås i Ullared emot mellan 10 000 och 12 000 besökare. Inför helgen, då den nya maxgränsen började gälla, dök något färre upp: mellan 5 000 och 8 000 personer, uppskattar Patrik Levin.

En vanlig dag rör sig 1 500 shoppare i varuhuset samtidigt.

– Vi hade gått ut och uppmanat folk att inte komma, att avboka sina boenden och att komma ensamma om de kommer, så en del hade lyssnat, säger Patrik Levin.

Väggen som delar varuhuset i två delar.
Väggen som delar varuhuset i två delar.
Patrik Levin, vd för Gekås Ullared.
Patrik Levin, vd för Gekås Ullared.

Till lördagens öppning hade Gekås smällt upp en vägg genom varuhuset och på så sätt förvandlat det till två mindre. På så sätt kunde man släppa in dubbelt så många besökare – 1 000 åt gången i stället för 500.

”Hade varit fullständigt kaos”

Patrik Levin menar dock att man inte försökt runda några regler. I stället är det ett sätt att hantera de stora mängder folk som kommer på ett så coronasäkert sätt som möjligt. Två butiker med två in- och utgångar som minskar risken för trängsel och köer, enligt Patrik Levin.

– Hade vi inte valt att göra såhär så hade det varit fullständigt kaos på Gekås med flera kilometer långa köer. Vi valde att öppna två varuhus bredvid varandra vilket gjorde att vi kunde ha 500 i varje varuhus och med två olika separata köer så att inte alla stod i samma kö, säger han.

Gekås vill kunna släppa in alla som besöker det populära varuhuset.
Gekås vill kunna släppa in alla som besöker det populära varuhuset.
Gekås har byggt om för att släppa in fler kunder.
Gekås har byggt om för att släppa in fler kunder.

Vid varje ingång hade man också satt ut vakter som kontrollerar att uppmaningen att inte handla i sällskap följdes. Något som en del besökare ändå bröt emot, enligt Patrik Levin.

– De anhöriga ställer sig i kön igen. Det ställer till det för våra anställda som måste säga till sällskapen i butiken att dela på sig och handla själva. Det går inte att kontrollera det hela tiden, säger Patrik Levin.

Kritisk till Folkhälsomyndigheten

Inne i varuhuset har man satt upp skyltar så folk ska ta rätt varv genom butiken och inte stöta på andra i onödan. Den som vill handla från hela varuhusets utbud måste numera gå till båda butikerna.

Beskedet om den nya maxgränsen gav Folkhälsomyndigheten under torsdagens pressträff. Patrik Levin är kritisk till det korta varsel som handelsbranschen gavs.

– Får man beskedet en torsdag som börjar gälla på lördagen så kan man inte göra det perfekt. Vi hade velat ha mer tid för att anpassa oss. Men så var det för restauranger veckan innan och så har det varit under hela pandemin, säger han.

– Jag tror inte att man förstår vilket kaos man släpper lös för oss när man sätter gränsen till 500 besökare. För folk kommer ändå.

Alternativet hade varit att stänga?

– Ja om inte folk ska komma alls så är alternativet att vi stänger, men ingen har stängt oss så då är vi ju öppna, säger han.

Gekås har delat upp varuhuset.
Gekås har delat upp varuhuset.
Publisert: