Panikvaccinering i Sollefteå – äldre erbjöds vaccin som blev över

26 vaccindoser blev över när personer avbokade tider i Sollefteå.

Alternativet var att kasta dem men vaccinsamordnare i regionen hittade en lösning.

– Då erbjöd vi personer som var över 65 och uppfyllde kriterierna att vaccineras så de kunde åka till lokalen och vaccineras, säger Christina Lindholm Brorsson, vaccinsamordnare i Region Västernorrland.

Vaccineringen av riskgrupper pågår för fullt. Förra veckan hade region Västernorrland arrangerat en vaccinationsträff för personer med hemtjänst i Långsele i Sollefteå kommun.

80 doser hade beställts och var redo att användas. Men när det var dags att börja vaccinera så trillade avbokningarna in, en efter en.

Med kort varsel hade vaccinationsträffen fått flyttas, till en ny lokal.

Plötsligt hade de ett överskott på vaccin när 26 doser blev över.

– När klockan är 14 ringer personalen till och säger att det finns 26 doser över, för att folk inte har kommit av olika anledningar, säger Christina Lindholm Brorsson, vaccinsamordnare i region Västernorrland.

Problem med överblivna doser

För Christina Lindholm Brorsson fanns då två alternativ – kasta doserna eftersom att de måste användas inom sex timmar eller göra sig av med dem på ett annat sätt. Då löste hon det genom att erbjuda vaccinet till personer som uppfyllde kriterierna, det vill säga, de över 65 år och som var på plats i närheten. Nämligen i den lokala Ica-butiken i Långsele.

Christina Lindholm Brorsson, vaccinsamordnare i region Västernorrland.
Christina Lindholm Brorsson, vaccinsamordnare i region Västernorrland.

Att doser blir över berättar hon är ett problem.

Personerna som fick vaccin stod näst på tur och Christina Lindholm Brorsson förklarar att det handlar om personer skulle fått vaccinet nästa vecka.

Tidningen Allehanda, som var först med att skriva om nyheten, har pratat med Astrid, 73, som redan hade en planerad vaccintid sedan tidigare. Hon tyckte att vaccinsamordnarna agerade rätt.

– Så länge doserna gick till rätt målgrupp så tycker jag att de gjorde rätt, det har bara varit dumt att slänga dem. De som fick vaccinet nu skulle ju ha fått det om en vecka eller så ändå, säger hon till Allehanda.

”Ta den tid som ni har fått”

Hur kommer det sig att man inte ringde de som stod näst på tur?

– Tiden var så kort, vi hade två timmar på oss, hade vi fått reda på det under morgonen hade man kunnat gjort det, säger Christina Lindholm Brorsson.

Vad säger du till dom som väntar på sin tur där hemma och inte fått sitt vaccin än?

– Alla kommer att bli vaccinerade. Vi går efter prioriteringarna. När den här typen av händelser inträffar måste man lösa det för stunden och då kan det bli så här. Därför är det så viktigt: ta den tid som ni har fått, säger Christina Lindholm Brorsson.

Enligt Emma Spak, enhetschef på Sveriges kommuner och regioner (SKR) är det viktigt att det finns en god planering och struktur för hur överblivna doser ska hanteras.

– Vi vet inte hur vanligt det här är men ser att det finns en sådan risk, planering för hur överblivna doser ska hanteras är därför mycket viktig och där har det rapporterats att rädslan att göra fel kan öka risken att vaccin kasseras, säger Emma Spak.


Expertens skrällar på Stryktipset – här finns tips och andelssystem
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN