Peter Kadhammar

Aftonbladets Peter Kadhammar får ärofyllt pris

Av: 

Matilda Aprea Malmqvist

NYHETER

Aftonbladets Peter Kadhammar får Tom Alandhs nyinstiftade berättarpris med motiveringen att han är ”världens berättare”.

– Jag blev glad, det är jätteroligt och ärofyllt, säger Peter Kadhammar.

Peter Kadhammar.
Peter Kadhammar.

Peter Kadhammar är första mottagaren att vinna Tom Alandh nyinstiftade berättarpris. Priset och prispengarna på 25 000 kronor ska årligen gå till en journalist för berättande journalistik inom text, radio och tv.

Bakgrunden till priset är att journalisten Tom Alandh själv vann ett stort KTH-pris med en prissumma på 1,1 miljoner kronor. En del av summan kommer under tio år framåt att användas som prispengar i Tom Alandhs berättarpris.

Grattis Peter Kadhammar, hur känns det?

– Det känns väl jätteroligt och det är ett väldigt ärofyllt pris att få.

Blev du förvånad?

– Ja men det blev jag faktiskt, jag noterade tidigare under året att priset fanns men sedan har jag inte tänkt på det. Men min fru visste om det, Tom Alandh hade ringt och förvarnat henne dagen innan priset kom.

Varför tror du att just du fick priset?

– Ja men jag har varit med så länge, jag har skrivit konstant i 40 år minst. De gillar väl mig, inte vet jag – men det står ju i motiveringen! säger han.

– Det var en kul motivering, speciellt det om att jag är ständigt förbannad. Jag hör Toms röst i den. Man ska skriva polemik med gott humör, oavsett hur arg eller upprörd man är. Annars blir det outhärdligt både för skribenten och framförallt för läsaren. Det goda humöret är A och O för både en journalist och en tidning.

Hur firade du i dag?

– I dag har jag bara jobbat. Men igår, då firade vi för tusan! Vi var på landet och min fru överraskade mig med champagne. Sedan kom våra goda grannar över med en härlig förrätt. Vi satt under eken på landet tillsammans och skålade. Så klart på behörigt coronaavstånd.

Vad var det för härlig förrätt ni firade med?

– Det var supergott, det såg ut som en pizza men det var inte en pizza. Med sardeller på. Jag får gå och fråga Pia vad tusan det hette, säger han och försvinner iväg innan han återkommer med tråkiga nyheter. Hans fru vet inte heller namnet på pizzan som inte var en pizza.

– Men gott var det!

Vad ska du göra för prispengarna på 25 000 kr?

– Jag ska köpa en fin födelsedagspresent till min fru Pia som lagar den goda maten.

Och till sist, vad önskar du dig allra mest just nu?

– Jag önskar mig det alla önskar just nu. Att pandemin ska ta slut och att man kan leva som vanligt och ge efter för impulser. Bara man ska ut och köpa mjölk måste man planera som någon jävla krigspåg. Jag önskar mig vaccin, kvittar vilket – bara det är godkänt. Även om det är Sputnik, jag lyder order och tar vad jag får.

Priset delas ut den 12 juni i år.

Här finns alla Peter Kadhammars texter i Aftonbladet samlade.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Poliserna slet ut Ali ur bilen för att han saknade bilbälte

ÄMNEN I ARTIKELN

Peter Kadhammar

Tom Alandh