Coronapandemin

Trots kritiken – ny demonstration planeras 20 mars

Av: 

Adam Westin

NYHETER

”Tusenmannamarschen” har fått tung kritik från sjukvården och polisen.

Arrangören polisutreds och väntas få ett historiskt vite – men planerar redan för nästa aktion.

– Det kommer hända någonting den 20 mars, men jag vet inte exakt vad, säger Filip Sjöström.

”Tusenmannamarschen för frihet och sanning” trotsade under lördagen coronarestriktionerna genom att samla stora folkmassor i centrala Stockholm.

Initiativtagaren Filip Sjöström, 30, är nöjd.

– Vi lyckades i princip med det som vi ville. Att samlas, hålla tal, få ut vårt budskap och sedan marschera till Kungsträdgården.

Debatt kring antalet deltagare

Polisen har för länsstyrelsen uppgett att cirka 500 personer var på plats vid Medborgarplatsen, och cirka 300 personer i Kungsträdgården.

I arrangörens grupp på appen Telegram anklagas polisen och ”mainstream media” för att spela ner hur många som deltog.

Filip Sjöström, längst till vänster, under demonstrationen.

Filip Sjöström säger att han själv inte räknat antalet deltagare.

– En person som jobbar med olika publika evenemang och är van vid att tolka folkmassor sa att det kunde vara upp till 2 000 personer vid Medborgarplatsen, med alla som stod runt omkring huvudskaran. Jag tror att det var fler än 500, jag vet inte om det var uppemot 1 500 eller 2 000, men det var mycket folk.

”Polisens agerande en gåta”

Sex poliser skadades i samband med händelserna, varav en behövde sjukhusvård.

Filip Sjöström beklagar att polismän kom till skada – men känner inget personligt ansvar för det. Han är kritisk till att polisen stoppade upp marschen på Guldbron vid Slussen.

– Jag förstår inte hur polisledningen tänker när de ställer upp och stoppar ett tåg sådär, och utsätter de här poliserna för fara. Vi var fler och vi hade en betydligt högre energi och större kraft, och människorna skulle till Kungsträdgården. De barrikaderade men sen släppte de ändå igenom tåget. För mig är deras agerande en gåta. Det är tråkigt att det hände, men jag tycker att de gjorde väldigt fel där.

Demonstranter marscherar över Guldbron.

Johan Styrud: ”Kom till sjukhuset...”

I helgen rapporterade Aftonbladet att Filip Sjöström är den första personen att föreläggas ett vite enligt pandemilagen av länsstyrelsen i Stockholm.

Många anhängare har erbjudit sig att hjälpa till att betala de 20 000 kronorna, vilket Sjöström är tacksam över.

– Det kommer att betalas med gemensamma krafter. Och sedan, tillsammans med en massa duktiga jurister i Sverige och utomlands som stöttar mig och alla andra människor som för den här kampen, kommer vi överklaga och dra det så långt vi kan.

Filip Sjöström utreds också för brott mot ordningslagen.

Demonstrationen har väckt ont blod bland folk som jobbar inom vården.

– Kom till sjukhuset och se hur livet är där, då blir man övertygad om att det är en farlig, dödlig sjukdom, sa Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus, till Aftonbladet i helgen.

Johan Styrud, överläkare

Filip Sjöström har inga kommentarer till sådan kritik, och tror inte att folksamlingen innebär en risk att driva spridningen av covid-19.

– Det innebär ingen förhöjd risk eftersom jag inte anser att det som händer just nu är värre än en säsongsinfluensa. Det är min grund. Under ett vanligt år hade vi kunnat samlas såhär och jag förstår inte varför vi inte kan göra det nu. Men där vill jag gärna ha en diskussion, och det jag sagt inför marschen är: Låt oss diskutera det här. Jag är för restriktioner som är grundade i någonting som skyddar människor och skapar en kollektiv nytta. Men det ser inte jag att det här gör i slutändan, det finns bara en kollektiv skada.

Spretiga budskap: ”Lite rörigt”

Vad står då ”Tusenmannamarschen” för?

Banderollen i marschens frontlinje hade budskapet ”FÖR FRIHET & SANNING”. I folksamlingen syntes skyltar om 5G och massövervakning, att ”media är viruset”, kritik mot Anders Tegnell och Stefan Löfven, invandringskritiska budskap som ”återvandring” – men också exempelvis ”light, joy, love, peace & truth”.

Många banderoller syntes i folkmassorna. Bland annat den här med texten ”FÖR FRIHET OCH SANNING”.

Aftonbladets reportrar på plats möttes av frågor eller starka åsikter kring bland annat PCR-tester, vaccin, familjen Wallenberg, och att amalgam i tänderna är ett värre hot mot folkhälsan än coronaviruset. I samband med i princip varenda tv-sändning gjordes försök att störa sändningen.

– Jag vill bara att vi ska sluta med den här censuren och vara öppna. Jag vill att Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten och Sveriges regering svarar på de frågor vi har. Och det är något vi kommer göra efter helgen, vi kommer att sätta oss ned och definiera ännu tydligare vad det är vi vill ha svar på och vad det är vi faktiskt står för i detalj, här framåt. Det kommer att fortsätta.

Så frågorna ni vill ha svar på är inte riktigt definierade än?

– Jo men det är lite rörigt, som du säger och påpekar, säger Filip Sjöström.

”Står absolut inte bakom nazism”

Enligt den antirasistiska stiftelsen Expo fanns högerextremister bland de som demonstrerade.

Skärmdump från chatt där Filip Sjöström deltar.

Expo har också fångat upp en chatt där en man skrivit budskap om att ”jude-makten styr” och att demokratin måste ”krossas och ersättas med nationalsocialism”.

Filip Sjöström svarade att ”ordet demokrati tål att diskuteras”.

– Jag står absolut inte bakom varken nazism eller vit makt eller att det ska förtryckas några judar, det är det sista jag står bakom. Jag ville egentligen bara tacka honom för att han gjorde mig uppmärksam på att ordet demokrati tål att diskuteras, vilket jag tycker att det gör. Därför att om demokrati är vad vi ser i samhället just nu så är det inte något jag vill vara en del av. Då vill jag skapa något nytt och bättre, vilket jag tror är min livsuppgift, säger Filip Sjöström.

Direkt efter lördagens manifestation började det talas om att göra om det den 20 mars, då liknande demonstrationer planeras världen över.

– Någonting kommer att ske, jag vet inte hur stort och var. Men jag kommer att vara delaktig i det på de sätt jag kan, säger Filip Sjöström, vice ordförande för ”Frihet Sverige”.

Filip Sjöström.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Nu drabbas Sverige av konspirations-pandemin

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Medborgarplatsen

Mats Löfving

Kungsträdgården

Covid-19

Folkhälsomyndigheten