Planen: Så ska Republikanerna vinna tillbaka makten

Republikanerna behöver bara fem platser till för att återerövra makten i representanthuset – och göra livet svårare för president Biden.

Inför valet 2022 har man identifierat segerreceptet i en hemlig analys, skriver Axios.

Och taktiken är annorlunda än Donald Trumps hämndstrategi.

Sedan valet 2020 har Demokraterna makten i både Vita huset och kongressens bägge kamrar, senaten och representanthuset.

Kampen pågår redan för fullt inom Republikanerna att återta kongressen under mellanårsvalet 2022.

Den politiska sajten Axios har tagit del av en analys skriven av The Congressional Leadership Fund (CLF), en insamlingsorganisation som står minoritetsledaren Kevin McCarthy nära, som ser tre nycklar till seger nästa år.

CLF lade en dryg miljard kronor på valet till representanthuset 2020 och hjälpte Republikanerna att nästan besegra oddsen och ta sig bara fem platser från att vinna tillbaka kammaren från Demokraterna.

Enligt Axios tänker man sig nu spela en nyckelroll i att få fram lämpliga kandidater för partiet 2022.

Kevin McCarthy.
Kevin McCarthy.

Behöver tre typer av kandidater

I analysen skriver CLF:s chef Dan Conston att alla 15 valdistrikt som Republikanerna tog tillbaka från Demokraterna 2020 vanns av ledamöter som var antingen kvinnor, från en minoritet eller var militära veteraner.

”Att fortsätta rekrytera liknande kandidater är ett grundläggande fundament för en majoritet 2022”, menar CLF enligt Axios.

Medan CLF och ledarskapet inom Republikanerna är helt fokuserade på att växa och hitta kandidater som kan attrahera demokrater och oberoende väljare i vågmästardistrikt, är partiets mest populäre företrädare i stället fast besluten om att dra politiken högerut.

Donald Trump strategi inför mellanårsvalet är att hitta kandidater som utmanar republikanska ledamöter som gått emot honom.

Främst vill expresidenten bli av med de tio ledamöter som röstade för att inleda riksrätten mot honom. Bland dem finns Liz Cheney, dotter till förra vicepresidenten Dick Cheney och tredje i rang inom partiets ledarskap i representanthuset.

Donald Trump.
Donald Trump.

Under tidiga våren kommer Donald Trump ta emot tänkbara kandidater på Mar-a-Lago för att bestämma vilka han kan tänka sig stötta, enligt tidigare uppgifter.

Målet är att varje primärval ska ha en kandidat som fullt ut stöder hans MAGA-rörelse. Och han har rejält med pengar att satsa på sina kandidater.

Flera företrädare i det republikanska etablissemanget har vädjat till expresidenten att satsa sin lyskraft på att få partiet att vinna, snarare än att hämnas tidigare oförrätter.

Organisationen CLF å sin sida har redan identifierat tre nuvarande demokratiska ledamöter som ses som särskilt sårbara – och vilken typ av utmanare de bör hitta för att slå dem.

Ser ett stort hot

Man uppger att republikanska kandidater var betydligt mer framgångsrika i förortsdistrikt än vad Donald Trump var, vilket innebär att man har möjlighet att växa. Särskilt som expresidenten inte står på valsedeln 2022.

CLF hoppas också att en, i deras mening, alltför radikal politik från Demokraterna i Vita huset och kongressen på allt från skolstängningar till miljöfrågor kan hjälpa dem.

Det största hotet mot en republikansk seger nästa är uppger de vara brist på pengar för partiets kandidater i vågmästardistrikt.

Under slutspurten la exempelvis Demokraterna mer än 700 miljoner kronor mer på tv-reklam än motståndarna.

Publisert: