Allmänheten i Vansbro varnas för ammoniakutsläpp

NYHETER

Ett VMA-larm har gått ut till allmänheten i Vansbro, Dalarna.

Ett utsläpp av ammoniak har skett vid ishallen i Vansbro och räddningsledaren uppmanar enligt P4 Dalarna alla som befinner sig i området att gå inomhus, stänga dörrar, fönster och ventilation.

– Själva läckaget har slutat. Vi har tömt tanken och nu har vi eftersanering att ta hand om, säger Jens Hermansson, räddningschef i beredskap.

Räddningstjänst är på plats vid ishallen i Vansbro och kemdykare undersöker hur stor ammonikaläckan är.

– Vi håller på och spärrar av, just nu vet vi inte hur stor läckan är eller vad den beror på, säger Jens Hermansson, räddningschef i beredskap vid räddningstjänsten, till Dalarnas Tidningar, vid klockan kvart över tio på måndagen.

Initalit fanns ingen fara för allmänheten men efter att ammonikalukten börjat dra in mot centrala delarna av Vansbro bedömde räddningstjänsten att det var dags att gå ut med ett varningsmeddelande. En skola i närheten har tagit in sina elever inomhus och stängt dörrar och fönster som säkerhetsåtgärd, enligt SVT Nyheter Dalarna.

Strax innan klockan 11 har kemdykarna lyckats tömma den tank på 160 kg som läckt. Enligt Dalarnas Tidningar finns nio brandmän på plats för att jobba med läckaget.

– Det ser ganska bra ut just nu. Själva läckaget har slutat, nu har vi eftersanering att ta hand om. Varningen till allmänheten ligger kvar än så länge, säger Jens Hermansson, räddningschef i beredskap till Aftonbladet.

Vad har orsakat läckan?

– Det vet vi inte ännu men det lutar åt att det är någon packning som gått sönder.

MSB uppmanar på sin sajt Krisinformation.se allmänheten att lyssna på P4 Sveriges Radio Dalarna för mer informatin eller ringa 113 13.