Bild på sexåriga Juva användes av tiggande EU-migranter

I onsdags fick Jannice Eklöf veta att två EU-migranter tiggde pengar med hjälp av en bild på hennes cancersjuka dotter Juva, vilket P4 Västernorrland var först med att berätta.

För ett och ett halvt år sedan fick familjen Eklöf i Alby reda på att sexåriga dottern Juva hade fått Leukemi. Det har varit en svår tid för hela familjen, inte allra minst i onsdags när de fick veta att två EU-migranter som tiggde utanför en matbutik i Sundsvall, använt en bild på deras dotter för att tigga pengar.

– Vi har en stödgrupp för Juva på Facebook och där hade jag en bild på Juva som jag tog mitt i behandlingen. Det var en av medlemmarna i gruppen som skrev till mig och sa att hon hade sett bilden på Juva i samband med tiggarna. Jag trodde inte det var sant.

Jannice ringde till sin systerdotter som befann sig på platsen och bad henne komma om informationen stämde – det gjorde den.

– Det bara vände sig i magen på mig. Det var så bisarrt.

”Det finns inga ord för att beskriva vår avsky”

När familjen Eklöf nåddes av nyheten gick Jannice ut med händelsen i ett inlägg på Facebook.

”Jag behöver säkert inte förklara hur det känns för oss att se det här, det kan nog vem som helst föreställa sig. Den här tjejen har gått igenom ett helvete i sitt unga liv, och har fortfarande lång väg kvar att gå innan hon kommer ut på andra sidan. Det finns inga ord för att beskriva vår avsky mot de samvetslösa bedragare som utnyttjar hennes svårigheter i eget syfte, och vi vill härmed uppmärksamma så många som möjligt på det faktum att åtminstone just de här tiggarna är kriminella och använder sig av väldigt fula metoder i sin jakt på pengar. De är polisanmälda och jag hoppas innerligt att de aldrig får chansen att utnyttja Juva eller något annat sjukt barn igen.”, skrev hon.

Strax efter det att inlägget publicerades var det ytterligare en kvinna som hörde av sig och berättade att bilden på Juva även användes av EU-migranter nere i Skåne.

Den här bilden på sexåriga Juva användes av EU-migranter när de tiggde utanför en matbutik i Sundsvall.
Den här bilden på sexåriga Juva användes av EU-migranter när de tiggde utanför en matbutik i Sundsvall.

– Jag har fått flera bildbevis och hört talas om fler familjer som råkat ut för samma sak. Det måste stoppas. Det är bedrägeri. Hade man utsatts för detta i ett tidigt sjukdomsbesked hade det tagit knäcken på oss.

Jannice polisanmälde händelsen och Bo Johansson som jobbar på organisationen Make Sense som jobbar med EU-migranter tog kontakt med personerna som använt sig av bilden och såg till att den togs bort.

– Jag åkte ner på stan och tog reda på vilka som använde bilden och tog bilden från dem, säger han tillP4 Västernorrland.

LÄS OCKSÅ:

BÅDA SIDOR: Borde tiggeri förbjudas? Bästa argumenten – för och emot

Publisert:

LÄS VIDARE