Demonstranternas svar på nazisttåg – gick också olovligen

NYHETER

Ett 50-tal personer gick på söndagen samma rutt som nazistiska Nordiska motståndsrörelsen tågade olovligen förra söndagen.

Även dagens demonstration saknade tillstånd uppger polisen.

– Den genomfördes utan incidenter, säger Tommy Nyman vid polisen.

Det var förra söndagen som ett 50-tal personer från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade i i centrala Göteborg.

Gruppen hade varken sökt eller fått tillstånd, men polisen gjorde heller inga försök att stoppa demonstrationen.

Inga rapporter om incidenter

Under söndagen svarade ett 50-tal demonstranter mot nazism med att anordna ett eget demonstrationståg – även det utan tillstånd – som gick samma väg som NMR förra veckan.

– Det var ett 50-tal människor som samlades vid Götaplatsen vid 15-tiden och gick sedan längs Avenyn ned till Gustav Adolfs torg där sammankomsten avslutades. Vi har följt den här gruppen med dialogpolisen men vad jag vet så finns det inga rapporter om incidenter, säger polisens presstalesperson Tommy Nyman.

Inte olagligt att delta

Han bekräftar att inte heller den här demonstrationen hade tillstånd och att en anmälan därför kommer upprättas om brott mot ordningslagen.

– Men det gäller ju att få tag i den som har anordnat demonstrationen då det är den som ska straffas. Att delta i sammankomsten är inte olagligt.

Sedan tidigare har polisen beviljat Nordiska motståndsrörelsen tillstånd att demonstrera i centrala Göteborg lördag den 30 september.

NMR ansökte inledningsvis om tillstånd att tåga längs med Kungsportsavenyn, vilket avslogs av polisen.

I stället valde gruppen att gå rutten olovligen förra söndagen.

Ingen ny trend

Tommy Nyman tror dock inte att de olovliga demonstrationerna är en ny trend utan snarare att det rör sig om tillfälligheter inför den 30 september.

Han berättar att polisen känt till planerna på söndagens demonstration.

– Sen igår eftermiddag har vi vetat att något typ av aktions mot nazism skulle ske i centrala Göteborg men inte exakt var eller hur.

ARTIKELN HANDLAR OM

Göteborg