Kushner använde privat mejl i Vita huset

NYHETER

President Trumps svärson Jared Kushner använde sin privata mejl för att kommunicera med Vita huset-anställda, bekräftar hans advokat.

Detta trots att Trumpregeringen kritiserat motkandidaten under presidentvalet, Hillary Clinton, för användandet av sin privata mejlserver som utrikesminister.

– Det är under ett hundratal mejl från januari till augusti som skickats eller besvarats av Kushner till kollegor i Vita huset från hans personliga mejlkonto, säger advokaten Abbe Lowell enligt CNN.

Foto: AP TT / NTB SCANPIX

Kushner, som är senior rådgivare åt president Donald Trump och har ett kontor i Vita huset, registrerade mejladressen under övergångsperioden i december förra året, precis som flera andra anställda ska ha gjort, skriver Politico, som var först med uppgiften.

Han använder det privata mejlkontot vid sidan om sin Vita huset-mejl, och det händer att han svarar på Vita huset-mejl, medieförfrågningar och liknande korrespondens från den privata adressen.

”Ett hundratal mejl”

– Det är strax under ett hundratal mejl från januari till augusti som skickats eller svarats av Kushner till kollegor i Vita huset från hans personliga mejlkonto, säger advokaten Abbe Lowell till CNN.

Enligt Politico har Kushner bland annat mejlat med den förre stabschefen Reince Priebus och den förre chefstrategen Steve Bannon från sitt privata konto.

Nyhetssajten har sett och kunnat verifiera nästan 30 av dessa mejl. Däremot har man inte hittat några indikationer på att Kushner ska ha inkluderat sekretessbelagda uppgifter i mejlen.

Lowell säger att mejlen framförallt ska bestå av vidarebefordrade nyhetsartiklar och politiska kommentarer:

– Det hände oftast när någon inledde mejlväxlingen med att skicka ett mejl till hans privata mejladress i stället för hans Vita huset-adress, säger Lowell.

Clinton utreddes av FBI

Det var just ett liknande scenario som Hillary Clinton kritiserades hårt för att ha gjort av Trumps valkampanj, vilket gör uppgiften om Kushners mejlanvändande till en stor nyhet i USA. Kushner är sedan tidigare också ifrågasatt på grund av Trumpkampanjens misstänkta Rysslandskopplingar under valet, något som FBI utreder.

Hillary Clinton utreddes av FBI för hanteringen av sin privata mejlserver, eftersom hon misstänktes ha äventyrat säkerhetsklassningar på viktiga utrikesdokument. Hon fick hård kritik av myndigheten, men har aldrig fällts för något brott i frågan. Under Trumps valkampanj skanderade dock hans väljare ofta ”lås in henne”, apropå mejlskandalen.

Kusners nära medarbetare säger till Politico att han föredrar att ringa eller skicka sms i sitt arbete. Det privata mejlkontot ska han och hustrun, presidentdottern Ivanka Trump, ha registrerat när de flyttade från New York till Washington strax innan de gavs officiella roller, och därmed också mejladresser, i Vita huset i början av året.

Lagen kräver det

Politico har inte kunnat granska Ivanka Trumps mejl, men uppger att man inte har någon misstanke om att hon kan ha delat sekretessbelagda uppgifter.

Orsaken till varför de som jobbar i Vita huset ska använda sin jobbmejl är, förutom att lagen kräver det, också att en regerings handlingar ska kunna spåras genom historien, säger Julian Zelizer, historiker på Princetonuniversitetet, till Politico.

– Anledningen till att vi kräver av våra officiella tjänstemän att de använder de kanalerna är att även om 80 procent av kommunikationen är ointressant så kan de resterande 20 procenten vara väldigt talande för hur en regering arbetat, säger han.