”Fullständigt inhumant att neka honom praktik”

avJosefin Silverberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Livstidsdömda Helge Fossmo har fått ett intyg från en diakon där han erbjuds praktik och på sikt anställning inom Svenska kyrkan om och när han släpps fri.

Intyget kritiseras av flera personer inom Svenska kyrkan.

Fossmos advokat menar dock att hans klient vill syssla med praktiska göromål – som att dela ut mat och filtar.

– Det är ett fullständigt inhumant förhållningssätt att neka honom det, har man avtjänat sitt straff ska man kunna komma tillbaka till en samhällelig gemenskap, säger Fossmos advokat Anton Strand.

1 av 2 | Foto: Lasse Allard / AFTONBLADET / 2116

Som Aftonbladet rapporterat om har en diakon inom svenska kyrkan skrivit ett intyg till Örebro tingsrätt som bifogats till Helge Fossmos senaste ansökan om att få sitt straff tidsbestämt. I en intervju med Aftonbladet TV förklarar diakonen varför han valt att skriva intyget där det står att Helge Fossmo kommer att erbjudas praktik och på sikt anställning inom Svenska kyrkans sociala arbete.

– Vi stänger inga dörrar för någon utan här är alla välkomna oavsett, säger diakonen.

När diakonen pressas av Aftonbladet menar han dock att han skrivit fel i intyget, och att han inte alls tycker att Helge Fossmo/Iversen ska få arbeta i Svenska kyrkan.

Till P4 Uppland säger diakonen att brevet skrevs för ett år sedan och att erbjudandet om arbetsträning inom församlingen inte längre är aktuellt eftersom han nu ska gå i pension.

Företrädare för Sveriges Kristna Råd och Svenska Kyrkans arbetsgivarorganisation tycker båda att intyget är olämpligt.

Advokaten Anton Strand som företräder Helge Iversen, tidigare Fossmo, är starkt kritisk till deras inställning och menar att den strider mot demokratiska värderingar.

– Det är ett fullständigt inhumant förhållningssätt. I den svenska rättsordningen precis som i andra demokratier är tanken att det följer ett straff när man gjort något fel, men sedan ska man kunna komma tillbaka in i en samhällelig gemenskap. Det är beklagligt att vissa företrädare inom Svenska kyrkan inte står bakom den här demokratiska grundtanken, säger han till Aftonbladet.

Vill att hovrätten prövar frågan om tidsbestämt straff

Susanne Rodmar, konsulent för andlig vård i Kriminalvården på Sveriges Kristna Råd, är en av kritikerna:

– Vår rekommendation är att man inte ska skriva några intyg alls av flera skäl, bland annat att en del personer man möter i arbetet på fängelser har manipulativa drag, säger hon till Aftonbladet.

Fossmo ansökte tidigare i höst återigen om att få sitt straff tidsbestämt, vilket Örebro tingsrätt har nekat honom. Beslutet har överklagats och Anton Strand menar att det är troligt att hovrätten fattar ett annat beslut i frågan.

– Jag ser det som troligt. Det var mycket förvånande att tingsrätten tog det här beslutet, det går emot deras eget beslut för tre år sedan och praxis på området.

”Handlar om praktiska göromål”

I den senaste rättsmedicinska undersökningen, som låg till grund för senaste prövningen, slås följande fast:

”Han förefaller ha en inte oansenlig förmåga att kunna manipulera och dupera omgivningen”.

Advokaten Anton Strand säger dock att de utvärderingar som gjorts visar att den förra frikyrkopastorn inte uppvisar några tecken på manipulativa drag i dag.

– Kriminalvården har konstaterat att det manipulativa beteende som man befarat har kommit på skam. Det har inte varit någon form av manipulativt beteende under den tiden han hittills avtjänat.

Kan du förstå kritiken mot att Helge Fossmo verkar inom Svenska kyrkan om och när han släpps fri?

– Nej, det kan jag inte förstå. Det här handlar inte om arbete i någon ledande funktion inom en församling, det handlar inte om någon form av själavård. Det handlar om praktiska göromål, volontärarbete som att dela ut mat och filtar till behövande. Jag har ingen som helst förståelse för att någon skulle vilja stänga ute honom från möjligheten att praktisera inom svenska kyrkan, säger Anton Strand.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM