Därför vill jägareförbundet jaga med pilbåge

Jakt med pil och båge är förbjudet i Sverige.
Nu kommer Svenska jägareförbundet och Svenska bågjägareförbundet med ett nytt förslag i hopp om att ändra reglerna.
– Personligen skulle jag tycka att det vore skithäftigt att smyga mig in på ett ståndskall med pilbåge, säger Daniel Ligné på Svenska jägareförbundet, till Jaktjournalen.

Jägareförbundet vill tillåta bågjakt
Jägareförbundet vill tillåta bågjakt

Bågjakt har diskuterats fram och tillbaka i årtionden. Nu jobbar Svenska jägareförbundet och Svenska bågjägareförbundet med ett förslag på hur den bågjakten skulle kunna gå till.

Jägareförbundet var tidigare emot jakt med pilbåge, men har nu ändrat ståndpunkt.

”Skithäftigt”

– Det finns hur många klipp som helst på Youtube som visar människor som skjuter älg med pilbåge. Det fungerar – och jag personligen skulle tycka att det vore skithäftigt att smyga mig in på ett ståndskall med pilbåge. Men sedan är den stora frågan vad vi kan få social acceptans för, säger Daniel Ligné riksjaktvårdskonsulent på Jägareförbundet, till Jaktjournalen.

Enligt Daniel Ligné vill förbunden nu tillåta bågjakt eftersom det har visat sig vara effektivt utomlands.

Beprövat i Spanien

– Exempelvis har man problem i Spanien med vildsvin som går in i parker i städerna. De jagar man med pilbåge på nätterna och där ser vi en finess jämfört med krutvapen, säger han till Jaktjournalen.

Ligné anser att bågjakt ibland är att föredra jämfört med vanliga gevär och att studier visat att skadedjursfrekvensen är något lägre.

– Det många ser framför sig när man pratar om jakt med pil och båge är håriga stenåldersmän med knappt några kläder som springer runt med klubbor och vrålar och skjuter mammutar men så är det ju inte, säger Daniel Ligné till SR.

Publisert: