Virtanen anmäler SvD och Expressen efter namnpublicering

Fredrik Virtanen anmäler Svenska Dagbladet och Expressen till pressombudsmannen.

Namnpubliceringen har inneburit allvarlig skada för honom och hans familj, skriver han i en anmälan.

I anmälan kallar man senaste veckor för en hetsjakt.

Fredrik Virtanen har anmält Expressen och Svenska Dagbladet till Allmänhetens pressombudsman.

Han menar att när tidningarna publicerade namn och bild på honom efter våldtäktsanklagelserna från Cissi Wallin gjordes det omotiverat stort.

”Expressen bestämde sig då uppenbarligen inte bara för att namnpublicera Fredrik Virtanen utan att göra det i ett omfattande publicering med både bild och namn, stort uppslaget på löpsedel och etta samt ett reportage om sex sidor dvs. tre hela uppslag i tidningen", står det i anmälan.

Fredrik Virtanen och hans advokat Monique Wadsted hävdar att tidningarnas publiceringar av namn och bild inneburit allvarlig skada för honom själv, hans minderåriga barn och hans närmaste familj. Man skriver också att det gällde händelser som skett ett tiotal år tillbaka och där man lagt ner polisutredningarna.

I anmälan kallar man senaste veckor för en hetsjakt.

Dessutom menar han att hans namn och bild använts ”i snart sagt varenda artikel som rör den sk metoo-kampanjen eller sexuella övergrepp i allmänhet som en sorts genrebilder".

Tagit timeout

Svenska Dagbladet anmäls efter en artikel där tolv kvinnor anklagade Virtanen för sexuella övergrepp.

”Lika viktigt som det är att rättssamhället kan hantera och beivra olika typer av övergrepp lika viktigt är det förstås att den traditionella pressen upprätthåller respekten för sig själv och det pressetiska systemet och håller emot trycket från de sociala medierna”, skriver de i anmälan.

Virtanen och hans advokat har försökt att få SvD:s chefredaktör Fredric Karén att avpublicera artikeln. Karén har svarat att han inte tänker göra det.

Anmälan kommer att prövas av Pressombudsmannen Ola Sigvardsson.

Virtanen har för tillfället tagit en timeout från Aftonbladet. I söndags meddelade Karin Pettersson, politisk chefredaktör, att han inte längre kan skriva på ledarsidan.

Aftonbladet har varit i kontakt med Virtanen, som avböjer att kommentera anmälan.

Publisert:

LÄS VIDARE