Virtanen: Jag har betett mig tölpigt och skitstövligt

Aftonbladets journalist Fredrik Virtanen anklagas för en våldtäkt, ett våldtäktsförsök, ofredanden och olämpligt beteende mot kvinnor.

Nu väljer han själv att berätta om sitt beteende.

– Jag har betett mig tölpigt och skitstövligt men inte drogat eller våldtagit någon, säger han till Aftonbladet.

Det har blåst rejält kring flera medieprofiler sedan den världsomfattande kampanjen #metoo nådde Sverige i förra veckan.

Flera kvinnor har i sociala medier hängt ut kända män och anklagat dem för våldtäkt, sexuella trakasserier, sexism, rasism och homofobi.

Några av dem har själva gått ut och kommenterat påståenden offentligt.

En av dem som anklagats för våldtäkt, ofredande och dåligt beteende mot kvinnor är Aftonbladets medarbetare Fredrik Virtanen.

Hur ställer du dig till anklagelserna som framförts under veckan?

– Dumheter som jag gjort har varit förknippade med alkohol och droger. Jag har betett mig tölpigt och skitstövligt.

Men hur ställer du dig till anklagelserna som kommit upp den senaste veckan, om exempelvis våldtäkt och sexuella ofredanden?

– Det var Cissi Wallin som anklagade mig för våldtäkt. Hon anklagade mig redan för många år sedan och jag har hela tiden nekat till det och jag är oskyldig till det.

Men det har ju även förekommit flera andra anklagelser, däribland ytterligare en om försök till våldtäkt?

– Det är helt bisarrt. Vad betyder ens det där? Jag har absolut inte drogat eller försökt våldta någon.

Men det är ju påståenden om dig - du måste ju veta om de stämmer?

– Jag försöker ju säga att det hände saker när jag missbrukade och missbruk gör människor helt annorlunda. Jag uppförde mig som en tölp men har inte drogat eller våldtagit någon.

Så du menar att de här personerna som har berättat om detta ljuger?

– Jag vill inte påstå något faktiskt. Om hon (Cissi Wallin reds. anm) har upplevt det så så är det hemskt beklagligt och något som jag länge varit ledsen över. Dessutom har polisen utrett det mycket noggrant. Det var till och med jag som uppmanade henne via advokat att göra den anmälan.

Men vad är din kommentar till händelsen 2002, då en 19-årig kvinna påstår att du drogat och försökt våldta henne på ett hotell i Eskilstuna?

– Jag har inte varit i Eskilstuna 2002. Jag vet inte vem det här är. Det är mycket allvarliga och märkliga anklagelser, som jag nu inte kan försvara mig mot eftersom polisanmälan som hon gjorde nyss har lagts ned på grund av preskription.

År 2007 ska du ju även ha frågat en 14-årig tjej som ville göra prao hos dig om hon vill ligga med dig? Är det okej tycker du?

– Till att börja med hade jag ingen aning om att hon var 14 år och det är uppenbart att det var ett skämt. Det blir tokigt om man plötsligt är någon typ av pedofil. Jag tycker det var jättetölpigt av mig att skriva så och jag förstår att det inte roligt för henne eftersom hon var 14 år, vilket jag inte visste när jag skrev det.

Men det spelar väl ingen roll hur gammal hon är. Tycker du att det är okej att skriva så ändå?

– Nej, det är såklart värdelöst skrivet och ett uttryck för ett mycket tölpigt, larvigt och dåligt skämtlynne.

Du ska även ha sagt olämpliga saker till flera kvinnor på Aftonbladet?

– Jag har säkert sagt något tölpaktigt för längesen. Det kan mycket väl stämma. Som jag sagt tidigare, jag betedde mig ofta tölpaktigt förr. Var uppsnärjd i det blå och tyckte att jag var rolig men mina skämt funkade inte.

– Jag är såklart jätteledsen om jag har gjort folk illa berörda. Det är vidrigt och tråkigt och något jag är mycket ledsen för.

Så du menar att detta är ett gammalt beteende som du nu förändrat?

– Ja, jag lever ett helt annorlunda liv i dag. Jag har inte varit på en nattklubb så länge jag kan minnas och har familj och barn. På jobbet har vi ibland en hård, rå eller skojig jargong och det är klart, jag kan ju inte säga att jag aldrig säger något dumt men jag kämpar hårt med att vara en bra människa. Såklart är jag ledsen och vill gärna be om ursäkt till dem, som jag inte vet vilka de är, om jag har sagt olämpligheter och betett mig olämpligt.

– De får gärna kontakta mig så att jag kan be om ursäkt.

Vad fick dig att vilja ändra dig då?

– Jag vet inte exakt vad det var men jag gillade inte det där utelivet alls.

Men jag vill fortfarande veta hur du ser på anklagelserna?

– Jag har inte drogat eller våldtagit någon. Men jag vill understryka att jag säkert har uppfört mig illa, alltså sagt dumma saker och betett mig olämpligt.

Har du varit i kontakt med de personer som anklagat dig?

– Nej, jag vet inte vilka de är mer än Cissi Wallin då. Vi hade kontakt i flera år efter den här övernattningen men har inte haft det den här senaste veckan.

Hur har du hanterat den senaste veckan?

– Så gott det har gått. Jag hade tänkt skriva om det själv men nu hann jag inte det eftersom Expressen publicerade den här nekrologen över mig idag.

Det har varit tyst om dig - varför har du inte sagt något offentligt?

– Det går inte att ställa sig framför ett drev, en elefanthord som vill mangla ned en. Det är helt omöjligt. Att säga något om saker som hände för 10–15 år sedan tycker jag inte att det var någon brådska med. Jag hade kunnat vänta en vecka till.

Hur har kontakten med Aftonbladets ledning varit både nu och under 2012 och vem var det som bestämde att du skulle ta en timeout?

– En tidningsledning kan ju inte göra en bedömning av vad som är sant i detta utan det måste en polisutredning göra.

– Vi var överens om timeouten tillsammans.

Anser du dig ha blivit oskyldig anklagad och uthängd i media?

– Ja, det gör jag. Jag tycker det är hemskt att det rått lynchjustis på internet. Vi har ett rättsväsende i landet som bör hantera frågor om brott. Jag tycker inte man ska hänga ut personer på sociala medier i drev. Den som anklagas kan omöjligen försvara sig.

Hur upplever du själv att du betett dig mot kvinnor under den här tiden?

– Jag har ibland uppträtt illa och det är pinsamt att tänka tillbaka på, att ha bakom mig och jag var inte en särskilt trevlig människa under ett par år i mitten av 00-talet. Jag skulle gärna vilja be om ursäkt för det.

Hur är din kvinnosyn?

– Jag är feminist och det har jag kämpat och kämpar för. Jag kämpar för jämställdhet. Men återigen, man lyckas inte alltid leva perfekt. Att jag själv tryckte i mig sprit och droger för att döva min egen ångest och så hoppade det ut någon annanstans. Men jag har alltid kallat mig feminist.

Kan du förstå att det kan anses motsägelsefullt?

– Att man beter sig illa är den stora motsägelsen. Jag kan inte svara på det.

Hur tänker du kring din framtid?

– Jag vet inte. Jag ska troligtvis skriva om detta, lite mer gediget än i den här hetsiga drevformen som pågår nu.

Men du menar alltså att den Fredrik som du beskriver för 10–15 år sedan inte är densamma som i dag?

– Nej, jag kämpar hårt för att vara en god och bra hygglig modern man. Det gör jag både privat och i mina texter. Det är så jag vill att det ska vara, det är inte påklistrat. Kan jag fungera som ett varnande exempel för hur det går om man super, knarkar för mycket och säger dumma saker så kan det också vara en roll att spela.

Hur mår du?

– Jag mår rätt dåligt får jag lov att säga. Att vara i centrum för en sådan här lynchjustis på internet har varit väldigt tungt, att vara i ett drev. Drev är alltid ganska osakliga och känslodrivna.  I detta fallet har det varit mycket troll som blandat sig i eftersom de hatar det jag skriver och står för.

Hur har du hanterat den här situationen?

– Jag hade själv tänkt skriva om detta såklart men nu har ju Expressen skrivit något som ser ut som en nekrolog över mig och som stämmer i det att jag många gånger uppträdde som en tölp. Men återigen, jag har aldrig drogat eller våldtagit någon. Det livet som beskrivs där är ett helt annat liv än det jag lever nu.

Wallin: Bara toppen av ett isberg

Aftonbladet har varit i kontakt med Cissi Wallin under onsdagen som ger en skriftlig kommentar kring Fredrik Virtanens uttalande.

”Jag tycker det säger mer om honom att han spelar ett så högt spel, när de berättelser om honom som kommit ut hittills bara är toppen av ett isberg. Att han kallar det han utsatte mig för för "övernattning" och också hävdar att vi haft kontakt i flera år är helt i linje med hur såna här förövare brukar bete sig.”

Fotnot: Aftonbladet har anlitat en extern och oberoende utredare, expert på sexualbrott, för att gå till botten med anklagelserna.

Publisert:

LÄS VIDARE