Kvinna dog när bil kraschade med stillastående lastbil

avJoakim Magnå

NYHETER

En 54-årig kvinna dog när en personbil körde in i en stillastående lastbil på E20 utanför Kumla.

– Kvinnan avled på platsen, säger Torbjörn Roos, vakthavande befäl vid polisen.

Både polisen och Trafikverket varnades om att lastbilen stod illa till redan flera timmar innan krocken.

Larmet om trafikolyckan kom vid 14.11 på onsdagen.

– Det är i höjd med Sickelsta rastplats på E20. En personbil har kört in i en stillastående lastbil på motorvägen och voltat. Tre personer satt i personbilen och en i lastbilen, säger Kjell Haglund, inre befäl på Nerikes Brandkår.

Lastbilen stod stilla i höger körfält på motorvägen i södergående riktning. Personbilen kolliderade med lastbilen bakifrån, voltade och hamnade på taket.

Två personer fördes till sjukhus.

– En kvinna, 54 år, avled på platsen. En man, 51 år, och en kvinna, 20 år, är förda till universitetssjukhuset och kvarstannar för vård under natten. Alla är hemmahörande i Örebro län, säger Torbjörn Roos, vakthavande befäl vid polisen i region Bergslagen.

Polisen fick klockan 13.38 samtal från en förbipasserande ambulans om att lastbilen stod stilla en bit ut i körfältet och störde trafiken.

Den polispatrull som skickades till platsen körde förbi lastbilen, såg att den måste flyttas och vände runt vid närmaste avfart. När den kom tillbaka hade olyckan inträffat.

Stått stilla sedan morgonen

I själva verket hade fordonet stått där större delen av dagen. Trafikverket ska ha informerats redan vid 09-tiden på morgonen.

– Men vägtrafikledarna som fick informationen uppfattade inte hur allvarlig läget var, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör på Trafikverket, på Trafikverket till SVT Nyheter.

– Med den information man hade så lades en markering på den digitala kartan som informerar trafikanter om väghinder. Varningar gick också ut i trafikradion, fortsätter hon.

Polisen fick informationen klockan 10.11, enligt Torbjörn Roos.

– Där och då har man gjort bedömningen att den inte stod så trafikfarligt till. Sedan har det säkert kommit flera samtal om att den stod illa till under dagen, säger han.

Chauffören anhållen

Lastbilschauffören togs med till förhör och efter att polisen pratat med honom anhölls han misstänkt för vållande till annans död, skriver Nerikes Allehanda.

Fordonen är bärgade och ska genomgå en teknisk undersökning under torsdagen.

Olyckan medförde stora trafikstörningar på E20 i båda riktningarna mellan Kumla och Hallsberg.

Runt 300 personer dör varje år i trafiken 00:41
ARTIKELN HANDLAR OM

Kumla

Hallsberg