Nazisternas nya hemvist på nätet: Rysk Facebook-kopia

Av: Martin Schori

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Facebook trappar upp sitt arbete med att radera hat och hot på sin plattform.

”Censur”, enligt extremhögern – som nu nu flyr till en ny hemvist: ryska Facebook-kopian VK.

– För de som vill sprida rashat och antisemitism så är det en känsla av att ha kommit till en fristad, säger Jonathan Leman, researcher på Expo.

Foto: ANDERS DEROS

Förra veckan grillades representanter från Facebook av den amerikanska kongressen. Utredarna vill ta reda på varför Facebook tillät en rysk trollfarm att köpa politiska annonser och rikta dem mot amerikanska väljare.

Samtidigt pressas Facebook från flera håll, bland annat av EU, att ta bort hatiskt innehåll och fejkade nyheter. Det har man också gjort. I juni 2017 avslöjade Facebook att de raderade 66 000 hatiska inlägg i veckan.

Nu har många på den yttersta högerkanten tröttnat på vad de kallar ”censuren”. Istället har de hittat en ny plattform: den ryska Facebook-kopian VK.

Högerextrema grupper har funnits på VK i flera år men enligt Jonathan Leman på Expo har närvaron exploderat efter de nazistiska demonstrationen i Charlottesville i augusti.

– Redan för ett år sedan började man flytta över men då tyckte många att det var lite öken på VK. Så är det inte längre, säger Jonathan Leman på Expo.

VK har nästan en halv miljard användare. Starkast är man i Ryssland och forna Sovjetstater, men den senare tiden har man fått en ökad popularitet även utanför.

– VK är den östeuropeiska motsvarigheten till Facebook. De har ungefär samma uppbyggnad som Facebook och styrs av algoritmer, säger Amanda Oxell, digital strateg på mediebyrån Maxus.

Precis som Facebook förbjuder VK innehåll som förespråkar rasism, eller religiöst motiverat hat, men enligt experter är sajten passiv.

– Från vårt perspektiv verkar sajten helt oreglerad. Och det verkar vit makt-anhängarna också tycka, säger Heidi Beirich vid Southern Poverty Law Center, som övervakar hatiska grupper, till The Atlantic.

På VK kan de sprida propaganda, rekrytera nya medlemmar och interagera med andra grupper utomlands.

Att det just är en rysk sajt som välkomnar extremisterna minskar knappast flyttviljan: Richard Spencer, som brukar kallas ”alt right-rörelsens grundare”, har hyllat Ryssland som ”den enda vita stormakten i världen”.

Den svenska nazistiska Nordiska motståndsrörelsen är sedan länge avstängda från Facebook. Det har även flera företrädare blivit, enligt organisationen själva.

NMR har sedan en tid tillbaka flyttat till VK – och uppmanar andra att följa efter.

En av Nordfronts frontfigurer skriver den 24 oktober på VK att han ska öka sin aktivitet på plattformen.

”Det är här det händer”, svarar en användare.

En bild där en NMR-medlem gör hitlerhälsning som laddats upp på VK.

Flera NMR-medlemmar har lagt upp bilder på Adolf Hitler och skrivit ”Sieg Heil” på sina VK-konton. Sådant brukar rensas bort på Facebook. Därför kallar en av nazisterna Facebook för ”Jewbook”, när han blockerats i sju dagar för att han delat ett Nordfront-inlägg.

En annan gör Hitlerhälsning på sin VK-profilbild. En tredje har lagt upp en bild på en hakkors-flagga.

Den 1 maj 2016 hade NMR en av sina större demonstrationer någonsin, i Borlänge. Då försökte man också locka ryska nazister genom att annonsera på VK.com, enligt Expo.

Nya tider finns på VK

Även gruppen ”Stå upp för Sverige”, vars motsvarighet på Facebook härstammar från gruppen ”Stå upp för Peter Springare”, finns på VK. På VK-versionen är tonen ofta råare, med flera gravt anti-semitiska inlägg och bilder.

Tidningen Nya tider, vars närvaro på Bokmässan orsakade en omfattande bojkott, har också fått upp ögonen för VK. I en artikel med rubriken ”Invandringskritiker har tröttnat på Facebook” säger den tidigare journalisten Ingrid Carlqvist, som startade den antimuslimska och numera nedlagda tidningen Dispatch International, att hon antagligen aldrig kommer tillbaka till Facebook.

– Jag har startat ett konto på VK istället. Vi försöker bygga upp en ny community där på VK, de är så vitt jag förstår inte lika censurivriga, säger hon.

Nazister stängs av

I efterdyningarna till den dödliga attacken i Charlottesville stängdes flera nazistiska sajter av från sociala medier och webbhotell.

Ett exempel är Daily Stormer, som kastades ut från sin webbplats. Personerna bakom sajten försökte då registrera den på ryska servrar, men stängdes snabbt av där med. Men på VK fick sidan ligga kvar.

”Positivt för Facebook”

Amanda Oxell, digital strateg på mediebyrån Maxus, tror att Facebooks arbete för att rensa bort hat och hot är positivt för plattformen.

– Jag tror att detta bara kan påverka Facebook positivt. Om folk känner sig tryggare kommer det generera fler användande, säger hon.

De senaste åren har det rasat en debatt om filterbubblor, att människor endast hänger i forum med meningsfränder och får sina åsikter bekräftade. Om flykten till VK blir stor skulle det sannolikt spä på den splittringen. Meningsmotståndare är inte längre bara medlemmar i olika grupper på samma plattform, man befinner sig på olika plattformar med olika regler.

Men Amanda Oxell tror att VK:s potential i Sverige är begränsad.

– Det finns egentligen ingen anledning för gemene man att flytta dit. VK är så pass likt Facebook, man får helt enkelt samma sak där som på Facebook.

Jonathan Leman håller med.

– På VK kan högerextremister träffa likasinnande, för få andra söker sig dit. Men de kommer nog alltid att hålla kvar vid Facebook i någon mån. Där kan de driva kampanjer som riktas mot ”vanliga svenskar” och skriva arga artikelkommentarer på företags Facebook-sidor. Det arbetet går inte att göra på VK, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE