Rekordvarmt – för elfte månaden i rad

Sofia Eriksson/TT

Publicerad 2024-05-08

I nästan ett år har de globala värmerekorden avlöst varandra.

April var inget undantag. Den blev den hittills varmaste aprilmånaden som uppmätts i världen, enligt EU:s klimattjänst Copernicus.

Månaden inleddes med en extrem värmebölja som slog hårt mot länder i Sahel och Västafrika, med rapporter om ovanligt fulla bårhus i Mali. Men när april gick mot sitt slut var det i stället delar av Sydost- och Sydasien som upplevde rekordtemperaturer.

April blev den varmaste aprilmånad som uppmätts på jorden med en medeltemperatur på 15,03 grader, enligt EU:s klimattjänst Copernicus. Det var 0,67 grader varmare än genomsnittet för månaden under 1991–2000 och 0,14 grader varmare än den tidigare rekordmånaden april 2016.

För Europa blev april den näst varmaste aprilmånaden som noterats med högst temperaturer sett till snittet på de östra delarna av kontinenten. Temperaturerna låg dock under genomsnittet på Island och i Fennoskandia, där bland annat Sverige ingår.

Rekorduppvärmning

Den globala medeltemperaturen de senaste tolv månaderna är den högsta som uppmätts – 1,61 grader högre än det uppskattade snittet under förindustriell tid.

Det fortsätter också att vara rekordvarmt i världshaven. Genomsnittstemperaturen i ytvattnet var 21,04 grader, det högsta värdet som hittills registrerats för en aprilmånad och marginellt lägre än de 21,07 grader som registrerades för mars 2024.

Värmen drivs på av människans utsläpp av växthusgaser, främst från förbränning av fossila bränslen, men har också fått draghjälp från det återkommande fenomenet El Niño som påverkar såväl vädret på vissa platser som den globala temperaturen.

Har nått toppen

Men El Niño har börjat mattas av.

”El Niño nådde sin topp i början av året och havsytans temperaturer i östra tropiska Stilla havet går nu tillbaka mot neutrala förhållanden”, säger Carlo Buontempo, chef för Copernicus klimatförändringstjänst, i en kommentar och fortsätter:

”Men medan temperaturvariationer förknippade med naturliga cykler som El Niño kommer och går, kommer den extra energi som fångas i havet och atmosfären på grund av ökande koncentrationer av växthusgaser att fortsätta driva den globala temperaturen mot nya rekord.”